Karácsony Gergely kiborult, a kormány tizenhárommilliárdot vesz el a budapesti egészségügytől

image 6483441 (28)
2021.12.23. 18:37

Orbánék úgy viselkednek, mint Móricka, mindig ugyanaz jut eszükbe: ha megszorítás, akkor Budapest – írta hivatalos Facebook-oldalán indulatos hangú csütörtöki bejegyzésében Karácsony Gergely, reagálva a Pénzügyminisztérium szerdai bejelentésére, miszerint a kormány úgy döntött, egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben. Mindezt annak érdekében, hogy a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítsa.

A 755 milliárd forintos megszorító csomagról szóló kormányhatározat A 2022. évi hiánycél csökkentéséről és az ennek eléréséhez szükséges intézkedésekről címmel szerda késő este már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Ebben az szerepel, hogy más tételek mellett átmenetileg közel 13,2 milliárd forinttal csökkenti a kormány az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatos kiadásokat. 

A Porfolio számításai alapján ez azt jelenti, hogy – ha csak időlegesen is, de – a teljes jövő évi Egészséges Budapest Program keretösszegét vonta el ezúttal a kormány.

A döntés azért is váratlan, mert – ahogy korábban az Index  megírta – a fővárosi egészségügyi programot még teljes mellszélességgel támogatta a kormány novemberben. 

Karácsony Gergely szerint a megszorító csomag a budapesti egészségügy fejlesztésére szánt forrásokat nyirbálja meg, ami a budapesti főpolgármester értelmezésében nem más, mint élet-halál kérdése.

Mert ez a program, amiért megharcoltunk a kormánnyal már az önkormányzati választás után, emberéleteket ment. Mert ez a program a várólisták csökkentését, megszüntetését jelenti, olyan szűrőprogramokat jelent, amelyekkel időben lehet diagnosztizálni rákos megbetegedéseket, és jól tudjuk, az időben megszülető eredmény magát az életet jelentheti sokaknak

– sorolja a posztban Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzáteszi: a több mint 13 milliárdos elvonással szerinte a kormány tovább bünteti a budapestieket, és úgy látja, hogy az a kormány, amelyik itt és most, járvány idején az általa tovább rombolt egészségügyből von ki újabb forrásokat, bűnt követ el. Ezért pedig bűnhődnie kell, legkésőbb a jövő évi választásokon.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Pénzügyminisztérium szerda esti közleményében emlékeztetett: a kormány egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel idén 350 milliárd forinttal növeli pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett. A tárca érvelése szerint a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)