Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a lakcímszabályok változása miatt

MG 8957
2021.12.30. 12:08
A pártok szerint a kormány időzítése nem lehetett véletlen, mindezt azzal indokolják, hogy a novemberben elfogadott lakcímszabályokkal kapcsolatos törvény zöld utat ad a választási csalásoknak.

Az ellenzék a mai napon megtámadta az Alkotmánybíróságon a fiktív lakcímbejelentést legalizáló törvényt, amely utat nyithat a tömeges választási csalásokhoz – közölték az ellenzéki összefogás pártjai.

A Jobbik, a DK, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményükben kiemelik: már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek, és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg.

Nem véletlen, hogy a kormánypártok a közelgő országgyűlési választások előtt néhány hónappal olyan törvénymódosítást fogadtak el, ami legalizálja a fiktív lakcímbejelentéseket, ezzel megnyitva az utat a választás kimenetelének manipulálása előtt. A közös listát állító ellenzéki pártok, ígéretükhöz híven, a mai napon megtámadták az Alkotmánybíróságon a választási visszaéléseket legalizáló törvényt

– írják.

Novemberben fogadta el a parlament azt a törvényt, amelynek értelmében a jövőben nem kell ténylegesen a bejelentett lakcímen élnie annak, aki lakóhelyet létesít.

Bár a pártok a választások tisztaságával kapcsolatos aggályokat emelték ki, a változásnak számos olyan hatása is lehet, amely rosszhiszeműség esetén vagy egyszerűen csak a szokásos magyar ügyeskedés jegyében komoly kellemetlenséget okozhat a lakások tulajdonosai mellett számos állami rendszernek is. A részletekről itt írtunk korábban.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)