Karácsony Gergely: Sosem értettem, miért buli a petárdázás

image 6483441 (29)
2021.12.31. 08:01

„Az év utolsó éjjelén több száz kutya és macska menekül fejvesztve a petárdázás miatt, akik közül sokan sosem térnek haza” – írja Karácsony Gergely Facebookon. A főpolgármester azzal folytatja posztját, hogy hiába van jelenleg betiltva, évek óta okoz súlyos sérüléseket és riadalmat autizmussal élő embereknek, kisgyermekeknek, idős embereknek és a velünk élő társállatoknak.

Sosem értettem, miért buli a petárdázás, és reményeim szerint a fővárosi rendészetnek idén sem kell sok büntetést kiszabnia miatta. Érdemes tudni ugyanis, hogy a közterület-felügyelők is kiszabhatnak helyszíni bírságot közterületen a nem szabályszerűen használt pirotechnikai eszköz tulajdonosával szemben.

Karácsony Gergely azt üzeni a gazdiknak, hogy már délután engedjék be a kutyákat, macskákat a házba, „inkább legyen szőrös és sáros a nappali, mint hogy könnyes szemmel keressük őket másnap”.

Azok az állatok is legyenek biztonságosan elkerítve, garázsba bezárva, amelyek valamilyen okból nem tölthetik a családdal egy fedél alatt a szilveszter éjszakát.

A pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó szabályokkal itt foglalkoztunk részletesen.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Kaszás Tamás / Index)