Völner-ügy: „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés” miatt nyomoznak

D  TT20211201011
2021.12.31. 17:40
Polt Péter legfőbb ügyész válasza Szél Bernadett országgyűlési képviselőnek: A nyomozás kiterjed minden közvádra üldözendő bűncselekmény felderítésére és vizsgálatára.

Korábban az Index is megírta: december 7-én a Legfőbb Ügyészség oldalán megjelent, hogy Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Völner Pál még aznap közölte jogi képviselőjén keresztül: nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit, és lemond államtitkári posztjáról. A fideszes politikus az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, illetve 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos volt.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az üggyel kapcsolatban december 15-én fordult kérdéseivel Polt Péter legfőbb ügyészhez, amelyben afelől érdeklődik, hogy vizsgálják-e az érintett minisztériumok „ez idáig ismeretlenül maradt beosztottjainak” szerepét és kilétét. Ezzel összefüggésben az alábbi három kérdést fogalmazta meg:

  1. Folyik-e nyomozás a volt miniszterhelyettes hivatali hatáskörébe nem tartozó ügyekben folytatott érdekkijárói tevékenysége ügyében, vagy már lezárult az ezzel kapcsolatos eljárás? Ha igen, vannak-e gyanúsítottjai az ügynek a volt államtitkáron túl?
  2. Vizsgálják/vizsgálták-e az érintett minisztériumok „ez idáig ismeretlenül maradt beosztottjainak” szerepét és kilétét, akik több egyeztetést is folytattak a volt államtitkárral és belső, a hatósági ügyek állásáról szóló információkat osztottak meg vele, megszegve az illetéktelen külső befolyástól mentes, független tisztviselői munka szabályait?
  3. Várható-e, hogy Völner Pál ügyében a korrupciós érdekkijárásban érintett minisztériumokra is kiterjedő, széles körű nyomozás keretében derítik fel a hivatali visszaélés, illetve hivatali vesztegetés elfogadása bűntettben esetlegesen érintett további személyeket?

Polt Péter az év utolsó napján a kétoldalas megkeresésre négy sorban válaszolt.

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt 1.Nyom.1375/2021. számon folytat nyomozást dr. Völner Pál és társai ellen. A folyamatban lévő nyomozás kiterjed minden közvádra üldözendő bűncselekmény felderítésére és vizsgálatára

– olvasható Polt Péter válaszában.

(Borítókép: Völner Pál 2021. december 1-jén. Fotó: Kovács Attila / MTI)