Karácsony Gergely: Mi a túrót csináljak még, hogy felfogják?

DSC6173
2022.01.06. 22:09
Karácsony Gergely volt a vendége az Egyenes beszéd műsorának az ATV-n csütörtök este. A beszélgetésen szó esett többek között a lassan gyűlő népszavazási aláírásokról, a megbomlani látszó ellenzéki egységről, a Fudan-egyetemről, a Városháza-ügyről és a kormány teljesítményéről.

A főpolgármester szerint azért gyűlnek a vártnál lassabban a népszavazáshoz szükséges aláírások, mert azt a lehető legrosszabb időpontban, karácsony előtt kezdték gyűjteni, amikor minden fontosabb az emberek számára a politikánál. Január 15-ig kéne összegyűjteniük a 200 ezer szignót, hogy közjogi értelemben még kiírható legyen a referendum az országgyűlési választások napján. „A népszavazási kezdeményezés abból a szempontból is előnyös, hogy újra előtérbe hozza az utcai politizálást. A Fidesz által uralt médiumokban és a Facebookon képtelenség volna hatékonyabb kampányt vinnünk” – így a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy véli, nem bomlott meg az ellenzéki egység, de kétségtelen, hogy vannak vitáik. 

A főpolgármester a műsorban beszélt arról is, hogy a kormány egy referendumnak álcázott politikai blöffel akarja elterelni a figyelmet a valódi kérdésekről.

Tizenhat hónapig tart átlagosan új állást találnia annak, aki elvesztette a munkahelyét. Ehhez képest Magyarországon csak három hónapos álláskeresési támogatás van, holott erre uniós forrásokat is fel lehetne használni.

Karácsony teljesen abszurdnak tartja a kínai elit magánegyetem (Fudan) felhúzását is százmilliárdokból a korábban odatervezett diákváros helyén, amikor szerinte eleve nincs elég kollégiumi férőhely Budapesten, az ingatlanárak pedig folyamatosan emelkednek.

Politikai analfabetizmus?

Az ATV-ben a Városháza-ügyről is szó volt. Úgy látja, az emiatt életre hívott vizsgálóbizottság (Három kormánypárti és négy nem fideszes tagja van – elnök: Kovács Péter, aSoproni Tamás Horváth Csaba, Kovács Péter, Soproni Tamás, Szaniszló Sándor, Váradiné Naszályi Márta, dr. Bagdy Gábor, dr. Láng Zsolt ) óvodás szinten működik, aminek oka nem más, mint a Fideszben kialakult „politikai analfabetizmus”. A Városháza esetleges értékesítéséről szóló tanulmány utolsó négy sorát tegnap a Facebook-oldalára is kirakta az ellenzéki politikus, amihez hozzátette, hogy

  • galériát fognak nyitni az épületben,
  • felújítják a Merlin Színházat és a Károly körúti homlokzatot,
  • továbbá elindult a Városháza park ötletpályázata is.

Mi a túrót csináljak még, hogy felfogják azokat a tényeket, amelyek le vannak írva?

– fakadt ki a főpolgármester, aki riporteri kérdésre elárulta, hogy a vizsgálóbizottsági meghallgatásokra azért mennek el, mert nincsen takargatnivalójuk. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a kormánypárthoz köthető gazdasági háttéremberek és a – ahogyan fogalmazott – potenciális vevő még nem jelentek meg ezeken az üléseken.

A Fidesz belecsinált a ventilátorba, és azt szeretné, ha az repülne mindenkire.

– foglalta össze plasztikusan a meglátását a városvezető.

Az atlétikai vb bojkottálásának viszont nem jött el még az ideje, mert az a meggyőződése, hogy  Budapest megkapja a jogszabály szerint neki járó pénzösszeget. „Az álságos elnevezésű szolidaritási adó és az iparűzési adó megfelezése 50 milliárdos hiányt ütött a Főváros költségvetésén. Ez elviselhetetlenül sok, amire nincs más megoldás, mint a kormányváltás, mert aki a fővárost bünteti, az az egész országot is bünteti.”

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)