Márki-Zay Péter: Amikor a zsidókról beszélek, a Fidesz álszentsége ellen tiltakozom

PAP 5750
2022.01.11. 21:07
Az Egyenes beszéd vendége volt ma este az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV-n. Márki-Zay Péter visszautasította az antiszemita vádakat, hiszen saját bevallása szerint az a célja, hogy olyan országban élhessünk, ahol bárki felvállalhatja a vallási, etnikai és nemi identitását.

A beszélgetés a tiszavirág-életű egyperces videó megvitatásával kezdődött, amelyben fülsértő hangon énekli két ellenzéki szimpatizáns Oláh Ibolya ismert slágerét. Márki-Zay szerint ez a videó sikert aratott, és bohócot sem kellett magából csinálnia benne, hiszen ő nem énekelt, így önazonos maradt.

A hódmezővásárhelyi politikus meggyőződése, hogy a Fidesz fizetőssé akarja tenni az egészségügyet, hiszen a magánklinikákon nálunk az egyik legmagasabb a vizitdíj egész Európában. Sokan a hosszú várólistákba halnak bele Magyarországon megítélése szerint.

A Mészáros Lőrinc-féle biztosító a Tiborcz-féle épületekben, a fideszes oligarchák kórházaiban fogják fizetőssé tenni a szolgáltatásokat. Ez ugyanolyan, mint a migránsok betelepítése, amelyből sokat loptak Rogánék

– jegyezte meg Márki-Zay, aki hamisnak tartja azt a vádat, hogy az ellenzék migránsokat telepítene be.

Évi 300 milliárddal több kell az egészségügybe

A miniszterelnök-jelölt elképesztőnek tartja a 300 milliárdos lélegeztetőgép-vásárlást, amelyet most havi 90 millióért őriznek a raktárakban. „Ezeket a bűnözőket, Szijjártóék társaságát mind el kell majd számoltatni. Az egészségügyi költekezést pedig fel kell vinni a mostani 4-5 százalékról az uniós 7 százalékos átlagra.” Surányi György volt jegybankelnök szerint évi 300 milliárddal kell növelni az egészségügyi kiadásokat a következő parlamenti ciklusban. A magyar halálos áldozatok 40 ezer fölé kúszása Márki-Zay Péter szerint ékes bizonyítéka annak, hogy az Orbán-kormány kezelte a legrosszabbul a járványhelyzetet Európában.

A korrupció fellegvárának tartom, hogy nem az orvosok döntenek a vakcinák behozataláról nálunk, hanem a külügyminiszter. Ez legalább akkora jele a katasztrófának, mint amikor egy belügyminiszterre bízzák az egészségügyet. A szakmaiságot és a tisztességet egyaránt hiányolom a mostani kormányból 

– összegzett az ellenzék vezető politikusa, aki szerint a kormánypárt kampányhazugságai csupán egyetlen célt szolgálnak majd, hogy tovább lophassanak. Április 3-ig igen sűrű lesz az egyesült ellenzék programja. A következő 82 napot pedig arra kell kihasználni, hogy óramű pontossággal végrehajtsák a központi kampánytervet, amellyel a brutális kormánypropagandát igyekeznek majd ellensúlyozni, ami Márki-Zay meglátása szerint is igen nehéz lesz.

Gattyán nem is ellenzéki?

Ha Gattyán György támogatni kívánja a programjukat, arra eddig is meg lett volna a lehetősége. Ha ellenzékiként akart volna elindulni, erre az előválasztáson nyílt volna alkalma. Az összes többi párt, amely ezt követően lép a pástra, a Fidesz érdekét szolgálja az ellenzéki vezető politikus szerint.

Aki a bűnözőket börtönbe akarja küldeni, egyetlen dolga van, a közös ellenzéki listára szavazni. A kérdés csak ennyi: Fidesz vagy nem Fidesz?

– foglalta össze a lényeget Márki-Zay, aki nem akar olyan politikussal tárgyalni, aki velük szemben indul el a választáson.

Megtudtuk: ha az ellenzék nyeri a választást, visszaállítják a szabad tankönyvválasztást, és erősítik a digitális oktatást. „Ezen a területen évtizedes lemaradásban vagyunk. Ilyen alacsony tanári fizetés mellett képtelenség minőségi oktatást nyújtani" – jegyezte meg a miniszterelnök-jelölt, aki nagyon fontosnak tartja, hogy legyen televíziós vitájuk Orbán Viktorral, akár az M1 csatornán is.

A beszélgetés végén előkerült a fideszes zsidókat érintő megjegyzése az ellenzéki politikusnak. „Fura az, hogy egyszer Soros-bérenc vagyok a kormánysajtóban, máskor pedig antiszemita. Holott Orbán Viktor tüntetett ki antiszemita embereket magas állami díjakkal.” A mostani felháborodás egyáltalán nem jogos Márki-Zay Péter szerint. 

Akár a zsidókról, akár a melegekről beszélek, a Fidesz álszentsége ellen tiltakozom. Olyan szeretetországot építünk, ahol a saját identitását mindenki felvállalhatja

– zárta gondolatait a miniszterelnök-jelölt.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)