Müller Cecília: Akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma

DMARC20220111003
2022.01.11. 13:55

A magyarországi koronavírus-megbetegedések 29 százalékát az omikron-variáns okozza, a vírus e mutációja egyre jobban terjed – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos kedden. Hozzátette: az omikron általában enyhébb tüneteket okoz, de sokkal fertőzőképesebb,

akár háromnaponta is duplázódhat a fertőzöttek száma.

Elmondta továbbá a vírus e változatáról, hogy az, hogy ki milyen súlyosan betegszik meg, függ az egészségi állapottól és az oltottsági foktól.

Müller Cecília közölte: bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme, és hozzátette is: mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. 

Müller Cecília kedden Budapesten újságíróknak elmondta, hogy mindenkinek alkalma van az oltás felvételére az oltási akciónapok keretében akár oltóponton, akár háziorvosnál, Magyarországon továbbra is elérhető ötféle hatékony és biztonságos vakcina. Sikeresnek nevezte az oltási akcióheteket és -napokat, hiszen több mint háromszázezren így kapták meg első oltásukat.

Azért biztosítjuk egyre szélesebb körben ezeket a lehetőségeket, hogy technikai, fizikai akadálya ne legyen az oltás felvételének

– fogalmazott. 

Müller Cecília az 5–11 éves gyermekek oltásáról elmondta: bővítik e korosztály oltási lehetőségét is, hiszen hétfőn beteltek a foglalható helyek. Így

lehetővé teszik a gyerekek számára szombatonként az időpontfoglalással történő oltakozást

– ismertette.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint alacsony az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Eddig három mintában mutatták ki az influenza A vírust. Hozzátette: ebben a szezonban egyelőre alacsony az influenzaaktivitás, azonban megítélni most még nem lehet, merre változik a megbetegedésszám. Vélelmezhető ugyanakkor, hogy idén sem lesz járvány. Ugyanakkor az influenzafertőzés csúcsa a január végi, február eleji időszakra esik. Az influenza elleni védőoltást szintén mindenkinek ajánlotta a tiszti főorvos. Jelezte, az idei szezonban rendelkezésre álló, felnőtteknek szánt 1,3 millió adag térítésmentes vakcina fele, a gyermekeknek adható vakcinamennyiség hatvan százaléka fogyott el.

(Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ [NNK] főépületében 2022. január 11-én. Fotó: Mónus Márton / MTI)