Márki-Zay Péter: Orbán Viktor nem a saját, hanem Putyin céljait szolgálja

DSC6242
2022.01.13. 21:17

Valami volt Putyin kezében, ha meg tudta győzni Orbánt – magyarázta a kormányfő orosz érdekek felé fordulását Márki-Zay Péter a HVG 360 A kérdés című műsorában Bárdos Andrásnak adott interjújában.

Ez azonban csak feltevés, konkrétumok nincsenek a kezében. Az pedig már csak plusz, hogy – mint fogalmaz – az, amit Szijjártó mond most a kazah helyzetről, olyan, „mintha az '56-os szituációban az oroszoknak szurkolt volna”. Hozzátette, hogy Putyin céljai között szerepelhet, hogy Magyarország kilépjen a NATO-ból, és bár ez nem célja Orbán Viktornak, azt látja, hogy Orbán Viktor nem a saját, hanem Putyin céljait szolgálja. 

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy közvélemény-kutatásaik szerint néhány százalékkal vezet az ellenzék a Fidesz előtt, de a választást a szavazókerületekben kell megnyerni. Elmondása szerint több ellenzéki szavazó van az országban, és főleg több olyan, aki nem megrögzött ellenzéki, de elkötelezett abban, hogy a Fideszt leváltsa. 

Márki-Zay Péter biztosnak tartja, hogy klasszikus választási csalásra is számítani kell a Fidesz részéről 2022-ben.

Kiemelte, hogy az ellenzék egymillió forint nyomravezetői díjat kínál mindenkinek, aki ilyen eseteket dokumentál, és az ügyben jogerős elmarasztaló ítélet születik. A jelenlegi választási rendszerről azt mondta, hogy az erkölcsileg illegitim, de megfelel a törvényeknek. Ebben a játéktérben kell, hogy megverjék a kormánypártokat. Ezt a játékot Orbán Viktor kényszeríti az ellenzékre, ők azonban részt vesznek benne, bármi lesz az eredmény, azt elfogadják. 

Nyilvánvalóan nem véletlenül mondok ilyen dolgokat

– indítja a magyarázatát arra, hogy beszédeiben, nyilatkozataiban miért emleget félinformációkra, mendemondákra alapuló elemeket. Elmondása szerint végtelenül felháborította, hogy Orbán Viktor gyűlöletkampányt indított a melegek ellen, amit több százezer magyar meleg érdekében bármi áron meg kellett állítani. Véleménye szerint ezt ő fél kézzel megállította. 

Elmondása szerint a kormánypántoknak százszor annyi forrásuk lesz a kampányra, mint az ellenzéknek, és ezt nem lehet pusztán a tehetséggel kompenzálni. Hódmezővásárhelyen azonban hasonlók voltak az arányok.  

Ahogy fogalmaz, azt ő elhiszi, hogy Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból, de az Európai Néppártból sem akart. „Simán” azt gondolja, hogy Magyarországot kizárhatják a közösségből. Orbán Viktornak nem érdeke kilépni az Unióból, de ha börtönbe küldenék a vejét vagy esetleg őt, akkor meg fogja tenni – fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

(via HVG 360)

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)