Gyurcsány Ferenc szerint a hatalom hajlít, de van ellenszer

PAP 3372
2022.01.18. 11:09
„Voltam hatalom közelében. Most se vagyok nagyon messze” – írta ki a közösségi oldalán a Demokratikus Koalíció elnöke, aki naponta jelentkezik rövid bejegyzésekkel, amelyekben aktuális politikai gondolatait fejti ki a nyilvánosság számára.

Gyurcsány Ferenc szerint természetfilozófiai vita, hogy „az ember jónak születik”, vagy mégse. Hozzátette: látta és látja, mivé változhat az ember, ha hatalma lesz.

Nem állítom, hogy mindenki becstelen lesz. Egyáltalán nem. De a hatalom hajlít. Van, aki ellenáll, van, aki nem, van, aki eltörik. Völner és minisztere, meg a kormány kapcsán mondom

– fejtette ki az ellenzéki politikus, egyértelműen a fideszes Völner Pálra és Varga Judit igazságügyi miniszterre utalva, akinek felelősségét az ellenzék vizsgálná egykori beosztottjának ügyében.

„Valójában nem megoldás van, hanem ellenszer. Én hajlok arra, hogy elfogadjam: az emberek többsége gyarló. Kisebb, nagyobb hibával él. Én is, mi is. Ezért kell a hatalmat ellenőrizni, számonkérni, mert személyes garancia nincs, csak intézményes garancia lehet. Ezt jogállamnak hívják. Vagy ilyesmi” – közölte Gyurcsány Ferenc.

Hasonlóan egy korábbi bejegyzéséhez, arra buzdítja a választókat, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre és az ellenzékre. A DK elnöke szerint ugyanis az ellenzék még érti, hogy mit hívnak jogállamnak, miközben a kormányoldalon már nem. „Ne emberi hiba irányítsa az országot, hanem erény. Erre most csak ezen az oldalon van esély” – tette hozzá.

Vasárnap a Facebook-oldalán azt írta: „Félszív most nem elég. Vagy a Fidesz, vagy a mai ellenzék.” Egy január 3-i bejegyzésében pedig úgy fogalmazott: vagy Márki-Zay Péterrel győznek, vagy senkivel.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. október 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)