Élőlánccal viszi az ellenzék az aláírásokat a választási irodához

image 6483441 (17)
2022.01.21. 09:56
Az ellenzék közös sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt, amin bejelentették: 235 ezer ember 470 ezer aláírását viszik a Nemzeti Választási Irodához, és abban bíznak, hogy április 3-án lehet a kétkérdéses népszavazás is.

Karácsony Gergely azzal kezdte az ellenzéki népszavazási kezdeményezést támogató aláírásgyűjtés végi sajtótájékoztatót, hogy az aktivisták heroikus munkát végeztek az elmúlt hetekben, a lehető legrosszabb időpontban gyűjtötték az aláírásokat. A főpolgármester hangsúlyozta, azért vannak mögötte ezek a dobozok, és azért viszik most ezeket a választási irodába, hogy visszaadják a politikát az embereknek.

A politika egyre inkább a korrupció, a kivagyiság, az emberek félrevezetésének a szinonimájává vált, a döntések egyre inkább egy szűk elit érdekében születtek, de ezek a kérdések azt a célt szolgálják, hogy újra a köz érdekében szülessenek politikai döntések.

Karácsony Gergely azzal zárta gondolatait, hogy a népszavazás viszi el őket az előválasztástól a parlamenti választásokig, ami szintén egy népszavazás lesz arról, hogy véget vetnek-e az elmúlt évek politikájának, „amely túszul ejtette az államot, a magánérdeket képviselte a közérdek helyett”.

A Momentum részéről Orosz Anna elárulta, a karácsony előtti időszakban az ellenzék elkötelezett támogatói között is voltak olyanok, akik óva intették őket attól, hogy az ünnepi időszakban kezdjék a gyűjtést. Az újbudai alpolgármester rögzítette: nincs olyan körülmény, amelyet ne tudnának legyőzni a kormányváltás érdekében.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt kérte, hogy a választási kampányban is ugyanilyen aktivitással jöjjenek, és segítsenek abban, hogy leváltsák a kormányt. Ha erre képesek lesznek, akkor április 3-án is megmutathatják, hogy „egy új világ következik”.

A szocialista Komjáthi Imre elmondta: Magyarországon megélhetési válság van, emberek milliói lépnek szorongva a boltba az elszabadult infláció miatt.

Emberek millióinak jut kevesebb az asztalára, mert a kormány nem cselekszik.

Szabó Tímea kifejtette, hogy a kormány minden eszközzel próbálta megakadályozni az ellenzék népszavazási kezdeményezését, de az aláírástömeg azt mutatja, hogy az emberek már most nemet mondtak a Fudan Egyetemre, és igent a Diákvárosra. A Párbeszéd társelnöke felvette azt a pólót, amelyen a Fidesz-felirat a kínai zászlón szerepel, ezért a szimbólumért korábban tízmillió forintos büntetést kapott az Országgyűlésben. Szabó Tímea arra is kitért,

ha Áder János nem írja ki április 3-ra a referendumot, akkor az emberek akaratával megy szembe.

A népszavazáson két kérdés lesz:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté úgy véli, hogy az elmúlt időszak korrupciós ügyei is rávilágítottak a népszavazás fontosságára, ahogy fogalmazott: „a fideszes kiváltságosok nyakló nélkül lopnak”, másik oldalról viszont sajnálják az álláskeresési járadékot.

A jobbikos Szilágyi Györgynek megható és felemelő érzés volt látni, hogy az előválasztás után ismét tömegével álltak ki az emberek az összefogás mellett, aminek olyan ereje van, hogy elsöpörheti „Orbán Viktort és bandáját”.

A koronavírusos Márki-Zay Péter nem lehetett jelen az eseményen, üzenetét Péterfi Judit olvasta fel. A miniszterelnök-jelölt arról írt, hogy Orbán Viktornak van 133 bátor embere, néhányuk ellen büntetőeljárás van, ez legyen a miniszterelnök szégyene, de az ellenzéknek most 235 ezer bátor embere volt, akik a nevüket és az adataikat adták, ennél viszont még többen vannak. Márki-Zay Péter úgy látja, nagyot léptek előre az előválasztás után, megígérték, megcsinálták, ezért van okuk az ünneplésre.

Az igazi népszavazás április 3-án egyetlen kérdésről szól: Fidesz vagy nem Fidesz.

Az ellenzék a Kossuth térről élőlánccal juttatja el az aláírásgyűjtő íveket tartalmazó dobozokat a Nemzeti Választási Irodához.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia / Index)