Szinte mindenhol havazni fog

DKIGA20220109003
2022.01.21. 17:52

Pénteken az éjszaka első felében még felhőátvonulások várhatók, majd az éjféli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet. Késő estig még helyenként lehetnek hózáporok, majd előbb a Dunántúlon, később a középső megyékben is havazás kezdődhet, azonban az ország többi részében sem lehet kizárni néhol gyenge hóesést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északnyugati szél sokfelé lesz élénk, a magasabban fekvő helyeken erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és 0 fok között alakul, de keleten, északkeleten, a kevésbé szeles, elsősorban hóval borított tájakon hidegebb is lehet.

szombat.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szombat reggel észak felől csökken a felhőzet, általában több órára kisüt a nap. Az Alpokalján azonban csak délután számíthatunk kevesebb felhőre, és ekkor az északkeleti, keleti megyék fölé ismét vastagabb felhőtömbök érkezhetnek. A csapadék súlypontja délelőtt a déli országrész fölé korlátozódik, eközben észak felől egyre nagyobb területen megszűnik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztető előrejelzése szerint az esti óráktól főként a Dunántúlon, illetve a középső országrészben hózáporokra lehet számítani, helyenként kisebb mennyiségű, maximum 2 centiméternyi hóval.

Szombatra virradó éjszaka, hajnalban északnyugatról csapadékzóna éri el az országot. A Dunántúlon nagy területen hullhat több centiméternyi friss hó. Nagyobb, 5 centimétert meghaladó hórétegre elsősorban a Dunántúl középső területein van esély. A hóval borított területeken az erős szél hordhatja a havat, erre a legnagyobb esély a Dunántúl magasabban fekvő részein, kiemelten a Bakonyban van – olvasható az előrejelzésben.

(Borítókép: Drónnal készült felvételen havas erdő 2022. január 9-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)