Képviselői fizetésemelésből ellenzéki belharc lett Ferencvárosban

DMOHA20191209009
2022.01.21. 09:15
Több képviselő a tiszteletdíj emelését kérte, Baranyi Krisztina ezt nem támogatja, posztjához még Terézváros polgármestere is hozzászólt.

„Ferencváros 18 képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját” – kezdte Facebook-posztját Baranyi Krisztina, azzal folytatva:

Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni. A tizedik képviselőnek, valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer forint helyett 520 ezer járna.

A polgármester szerint ez a ferencvárosi önkormányzatnak nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente. Ez nagyobb összeg, mint amennyit idén járda- és útfelújításra tudnak fordítani. Baranyi Krisztina hangsúlyozza: a képviselői feladatok ellátása komoly felelősség, a ferencvárosi képviselők jövedelmét „a fideszes vezetésű településekkel szemben nem egészíti ki semmilyen alkotmányos költség”, és a rohamosan növekvő infláció is indokolhat emelést, de ez „nem jelenthet ilyen gátlástalan lépést”.

A képviselők előterjesztése alapján ők maguk a teljes főállásért, napi nyolcórás munkáért járó átlagos magyar bérnél 70 százalékkal többet kapnának. Jóval több mint másfélszeresét vinnék haza annak, mint amennyit a Fővárosi Önkormányzat bizottságainak elnökei. Ezért a javaslatot nem támogatom, megszavazni nem fogom. Ha a testület megszavazza, akkor polgármesteri vétóval élek.

Koalíciós kommentháború

Baranyi Krisztina később hozzászólásban jelezte, hogy a momentumos Mátyás Ferenc visszavonja a javaslat támogatását, nem kíván előterjesztőként szerepelni azon. A képviselő kommentben válaszolt:

Kár, hogy a polgármester asszonyt a valóságon és a tényeken kívül minden érdekli, és csak a balhéra izgul. Segítek pontosítani. Tegnap kora este vontam vissza, 11 órával a polgármester posztja előtt, mert az emeléssel egyetértettem, a mértékkel nem. Kár, hogy Baranyi Krisztina posztolni tud, tájékozódni nem. Nem újdonság. Ahogy az sem, hogy a veszélyhelyzet alatt saját hatáskörben pl. az alpolgármesteri fizura rárakott már 200 ezret és most is a 30%-os emelkedését tervezte, a 30%-os polgármesteri fizetésemeléshez hasonlóan, úgy, hogy egyébként a képviselő díjazások 8 éve vannak alacsonyan tartva, és ezen a polgármester asszony a jövőben sem tervezett változtatni. Ha nincs előterjesztés, a kérdésről sem lehet beszélni. Azért remélem, az 1,3 milliós fizetéséből végre megtanul előbb olvasni. Mint látszik, nagy szükség lenne rá.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere is hozzászólt a poszthoz. Ebben jelezte, hogy egyetért Baranyi Krisztinával, elfogadhatatlannak nevezte a tiszteletdíj-emelés mértékét. Hozzátette:

De azt azért elfelejtette a posztba foglalni, hogy a Momentum elnöksége, nagyjából egy nappal azt követően, hogy a tudomására jutott a helyi kezdeményezés, kifejezetten megtiltotta a helyi képviselőknek, hogy egy ilyen mértékű emelést támogassanak. Független polgármesterként nyilván kevéssé lát rá a pártok működésére, de higgye el, hogy rendelkezünk korrekcióra való képességgel, ha egy helyi probléma magasabb szintre jut.

Soproni Tamás azt is leszögezi: „Nem biztos, hogy a választási kampányban olyan király dolog a nyilvánosság elé vinni minden kisebb konfliktust, főleg olyat, amit már meg is oldottunk.”

(Borítókép: Baranyi Krisztina 2019. december 9-én Budapesten. Fotó:  Mohai Balázs / MTI)