Elítélték a Csepeli Vagyonkezelő egykori MSZP-s vezetőjét

2022.01.27. 20:51

Csütörtökön 12 év után született másodfokú bírósági döntés a csepeli lakásmutyi ügyében. A Csepeli Vagyonkezelő egykori vezetőjét, Szenteczky Jánost, a fővárosi MSZP korábbi alelnökét hűtlen kezelés miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta: a vád szerint 2007 és 2008 között Szenteczky János négy olyan embert juttatott albérletként olyan önkormányzati lakáshoz, amelyre az illetők nem voltak jogosultak. Ezeket a lakásokat törvényesen kizárólag rászorulóknak és kizárólag lakáspályázaton lehetett volna kiutalni. A szociális lakásokat közpénzből felújították, mielőtt a bérleti jogot átadták a kivételezetteknek.

Az ügyre azután derült fény, hogy névtelen bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Az érintetteknek piaci alapon kellett volna fizetniük a lakásokért. A vádlott ekkor telefonon felhívta a négy érintettet, hogy visszamenőlegesen fizessenek meg több mint 1,3 millió forintot, ami meg is történt.

Az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében még felmentette a vádlottat, mondván, nem keletkezett vagyoni hátrány, mivel a befizetés megtörtént.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban úgy ítélte meg, hogy megvalósult a bűncselekmény, bár a szociális bérlakáshoz jutók utólag megtérítették a vagyoni hátrányt.

Emellett egy sportpályával kapcsolatos ügyben is megállapították a vádlott felelősségét: egy sportegyesületnek lejárt a bérleti szerződése, ám a pályát még 38 hónapig ingyen használhatta, így mintegy 950 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a vádlott – számolt be az MTI.