Házakat és autókat tépett szét a pokoli szélvihar

D  MI20220130006
2022.01.30. 18:26 Módosítva: 2022.01.30. 19:52
Vasárnap délutánig több mint félezer tűzoltói beavatkozásra volt szükség; a brutális szélvihar házakat, utakat, autókat semmisített meg. A fővárosban egy rendelőintézet és egy óvoda tetőszerkezetét is megrongálta az időjárás, más nagyvárosokban jelzőlámpákat szakított le a viharos szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap szinte az egész országra kiadta a figyelmeztetést, majd az orkánerejű szél hatalmas pusztítást végzett országszerte, vasárnap délutánig 550 káreseményhez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett; a legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg a szél, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat.

Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

A katasztrófavédelem közölte: az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Az OKF vasárnap délután közzétett Facebook-bejegyzésében azt írja: a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat, és kárt okozhat velük. Pontokba szedve felsorolták a legfontosabb teendőket, ezek a következők:

  • Pakoljunk össze az udvaron!
  • Ne menjünk horgászni!
  • Ne rakjunk tüzet!
  • Zárjuk be a háziállatokat!
  • Ne menjünk recsegő, ropogó faágak, fák közelébe!
  • Ne vigyük a gyermekeket játszótérre!
  • Ne menjünk a leszakadt villanyvezeték közelébe, jelentsük be, ha ilyet látunk!
  • Zárjuk be az ablakokat!
  • Figyeljük a szén-monoxid-érzékelőket, a szél visszanyomhatja a levegőt a kürtőkbe!
  • Készüljünk fel egy esetleges áramszünetre!
  • Ha dühöng a szél, áramtalanítsunk!
  • Baj esetén azonnal hívjuk a 112-t!

Nem jártak a vonatok

A Mávinform vasárnap délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szeles időjárás több helyen is megrongálta a felsővezetéket. Több vonalon a viharos erejű szél miatt korlátozták a vonatok sebességét a vezetékszakadások és áramszedőtörések megelőzése érdekében. A vasúttársaság műszaki ügyeletein folyamatosan dolgoznak a vezetékek helyreállításán – tették hozzá közleményükben. 

A vasúttársaság arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a MÁV honlapján vagy a Mávinform Facebook-oldalán, illetve a Vonatinfó-térképen, valamint a MÁV-appon is találhatók friss információk.

Nem volt internet, de hibabejelentés sem

Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak – közölte az MVM Démász Áramhálózati Kft. vasárnap este az MTI-vel. A közlemény szerint a viharban megsérült egy, az országos gerinchálózathoz kapcsolódó optikai internetkábel is, emiatt a Démász call centerében átmenetileg nem tudnak hibabejelentéseket fogadni.

Hangsúlyozták, rendszereikben látják a hibahelyeket, szerelőik hamarosan mindenhová eljutnak. A kialakult helyzet miatt minden régióban megkettőzték a készenlétet, míg Kecskeméten jelenleg négyszeres kapacitással dolgoznak szerelőik – jelezték.

Közel egy órával később újabb tájékoztatást adtak ki, miszerint este 7 óra után helyreállt az internetszolgáltatás, így már újra elérhető az ügyfelek számára a szolgáltató hibabejelentője.

Szintén a vihar rongálta meg a Tatabánya és Oroszlány közötti magasfeszültségű távvezetéken futó optikai gerinchálózatot, emiatt mintegy 3500 felhasználó nem fért hozzá a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. mobil- és vezetékes telefon-, internet-, valamint kábeltelevízió-szolgáltatásaihoz Oroszlányban – tájékoztatta az MTI-t a szolgáltató.

A Balaton jegét is szétverte a ciklon

Az Észak-Európában súlyos károkat okozó, Malik névre keresztelt ciklon vasárnap délelőtt a Balatonnál is éreztette hatását, 100 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.

A délelőtti órákban északnyugatira forduló és viharossá erősödő szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte. Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték.

A szél elsősorban a déli part mentén hatalmas hullámokat keltett 

– mondta a meteorológus. Közölte továbbá, hogy a Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek. Hozzátette, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.

Elmondta, a szél vasárnapról hétfőre várhatóan gyengülni fog, azonban a számítások szerint kedden és szerdán ismét erős, viharos szélre lehet számítani a régióban. Mivel meghatározóan száraz marad az idő, így a viharos széllel porviharok is járhatnak majd – tette hozzá.

Vége lesz, de visszatér

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint hétfőn egy újabb – gyengülő – ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek ezen a héten is. Hozzáteszik, hogy változékony lesz az idő, napsütésre és hózáporra is készülni kell. Hajnalonként lehetnek mínuszok, de napközben jellemzően fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Hétfőn a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre van kilátás, de délelőtt a déli megyékben még több órára kisüt a nap. Délután elszórtan várható eső, zápor, északkeleten havas eső, havazás is. Időnként megélénkül, néhol megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában plusz 4 és 9 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hidegebb is előfordulhat.

Kedden több órára kisüt a nap. Napközben néhol lehet hózápor, zápor, majd késő estétől az ország északnyugati harmadán fordulhat elő több helyen havazás, havas eső. A Dunántúlon még több helyen erős lesz a szél, majd délutántól mérséklődik a légmozgás. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet, de szélcsendes, fagyzugos helyeken akár mínusz 8 fok is lehet. Kora délután általában plusz 1 és 6 fok közötti értékeket mérhetnek.

Szerdára virradóra több helyen várható havazás, havas eső, és pár centiméter friss hóréteg is kialakulhat. Napközben – várhatóan a déli órákra – az ország keleti részén is megszűnik a csapadék. Napközben több-kevesebb napsütés valószínű szórványosan záporral, hózáporral. A Tiszántúl és az északkeleti megyék kivételével megerősödik a légmozgás, a Dunántúlon viharos széllökésekre is készülni kell. A minimum-hőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a szélvédett, eleinte kevésbé felhős keleti tájakon mínusz 8 fok is lehet. A kora délutáni órákban általában plusz 5 és 10 fok közötti, a keleti határvidéken és az északkeleti megyékben viszont csak mínusz 1 és plusz 4 fok közötti értékeket mérhetnek.

Csütörtökön több órára kisüt a nap. A nap második felétől nyugat felől vastagabb melegfronti felhőzet érkezik. Néhol zápor, hózápor előfordulhat. A Dunántúlon többfelé lesz erős a szél. A minimumok többnyire mínusz 4 és plusz 1 fok között várhatók, a fagyzugos helyeken mínusz 8 fok körül alakulnak. A maximumok általában plusz 3 és 8 fok között lesznek, de az északkeleti tájakon egy-két fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken, szombaton és vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett néhol előfordulhat zápor, hózápor. Pénteken még élénk, szombaton és vasárnap erős széllökések várhatók. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban akár mínusz 8 fokot is mérhetnek. Pénteken kora délután többnyire plusz 5 és 11, az északkeleti határvidéken mínusz 1 és plusz 4 fok közötti értékek várhatók. Szombaton hajnalban mínusz 3 és plusz 2, délután plusz 4 és 10 fok közötti értékeket lehet majd mérni. Vasárnap a leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2, napközben plusz 3 és 9 fok között alakul a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

(Borítókép: Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a fővárosban 2022. január 30-án. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)