Az ellenzék államfőjelöltje Göncz Árpádot tartja követendő példának

DSC08129
2022.02.14. 18:26 Módosítva: 2022.02.14. 20:00
Vasárnap este Márki-Zay Pétertől, a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjétől tudta meg Róna Péter, hogy az ellenzéki összefogás köztársaságielnök-jelöltnek kéri fel.

A 79 éves jogász-közgazdász a jelölés előzményeiről az Indexnek azt mondta: egy hónappal korábban volt egy beszélgetése erről Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével, és ő kezdeményezhette a jelölését az ellenzéki pártoknál.

„Egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert, az Oxfordi Egyetem tanárát, vállaljon szerepet az államfőjelölésben. Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!” – közölte Jakab Péter a Facebook-oldalán hétfőn.

Az Index kérdésére, hogy mennyire tekinthető a parlamenti viszonyokat (a Fidesz–KDNP kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben) figyelembe véve a jelölése szimbolikusnak, Róna Péter kifejtette: az ellenzék részéről kérdés volt, hogy egyáltalán állítsanak-e jelöltet, vagy inkább bojkottálják a március 10-i köztársaságielnök-választást. A hat párt azonban arra az álláspontra jutott: a szavazótáboruk elvárja tőlük, hogy állítsanak egy jelöltet.

Ha a hat párt egybehangzóan úgy gondolta, hogy erre én alkalmas vagyok, akkor nekem kötelességem ezt a feladatot elvállalni

– nyilatkozta Róna Péter az Indexnek, hozzátéve: számára ez egy nagyon nagy megtiszteltetés.

Lapunknak arról is beszélt: március 10-én a parlamentben maximum 15 percben lehetősége nyílhat egy magyar jövőkép felvázolására és az eddigi történések kritikájára, illetve a polgárok elé lehet tárni egy más megközelítést, mint ami várható a kormányoldaltól.

Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy egy ilyen beszédben hová helyezné a hangsúlyt, azt mondta: ez majd kiderül március 10-én. Arra sem akart válaszolni, hogy miben képviselne mást, mint a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje, Novák Katalin.

Azt azonban Róna Péter elárulta, hogy az eddigi államfők közül Göncz Árpádot tartja követendő példának, Áder Jánosról röviden azt mondta: vannak erényei, és vannak olyan aspektusai a tevékenységének, amelyek nem voltak teljes mértékben megfelelők vagy elégségesek.

Az InfoRádiónak a parlamenti beszédével kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az alaptörvény a köztársasági elnökről szóló első cikkében rögzíti, hogy felelőssége, feladata a nemzet egységét képviselni és a demokráciát megvédeni. Ennek a feladatnak a részletezéséről fogok beszélni, hogy ez hogyan is áll össze.

Róna Péter hozzátette: megválasztása esetén a nemzet egységének képviseletére, a demokrácia megvédésére törekedne.

Hétfő délelőtt jelentette be közleményben az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás, hogy Róna Péter jogász-közgazdászt jelölik Áder János utódjának, és őt állítják szembe Novák Katalinnal.

(Borítókép: Róna Péter 2020. november 14-én. Fotó: Trenka Attila / Index)