„Számolunk azzal, hogy kirúgnak bennünket” – 48 tanár nem dolgozik egy budaörsi gimnáziumban

274153396 5142206775830891 11944347322054562 n
2022.02.16. 10:54
Újabb intézmény tiltakozik a kormány pénteki rendelete ellen, szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban döntöttek úgy a pedagógusok, hogy nem tartják meg az óráikat. Az akció egyik résztvevője, Tollner József az Indexnek elmondta: tisztában vannak vele, hogy az állásuk forog kockán, ennek ellenére döntöttek a szerveződés mellett. Lapunk utolérte Simkó Editet is, aki egy másik intézményben egymaga kezdeményezett polgári engedetlenségi akciót.

Ahogy sok más intézményben, nálunk is komoly felháborodást okozott a kormány pénteki rendelete, mely egész egyszerűen megszüntette a sztrájk érdekérvényesítő erejét – kezdte az Indexnek Tollner József, aki egyike azon tanároknak, akik ma nem vették fel a munkát a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban. 

Mint ismert, a kormány február 11-én rendeletben fektette le a munkabeszüntetés új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy.

A változások miatt hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnáziumban vettek részt polgári engedetlenségi akcióban a tanárok, kedden pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban döntöttek úgy az oktatók, hogy nem tartják meg az óráikat.

Láttuk az erről szóló híreket, és nálunk is elindult egy belső levelezés, végül valamivel több mint 60 tanárból 48-an csatlakoztunk az akcióhoz, megvan tehát a kétharmad. Az iskolába természetesen mindannyian bemegyünk, de tanítani nem fogunk

– jelentette ki a matematika szakos pedagógus, aki beszélt arról is, hogy a gyerekek semmiképpen sem maradnak magukra, azok a kollégák, akik nem vesznek részt az akcióban, vállalták az órák helyettesítését és a diákok felügyeletét. Mint kiderült, itt a gimnázium igazgatója nem gátolja, de nem is támogatja a tanárok megmozdulását, igyekszik a lehető legkevesebb konfliktussal elsimítani a helyzetet. Tollner József arra a kérdésre, hogy mit gondol, milyen következménye lehet annak, hogy a munkát megtagadják, a következőt felelte:

„Tudjuk, hogy az állásunkkal játszunk, számoltunk azzal, hogy ezért akár ki is rúghatnak bennünket. Ennek ellenére döntöttünk a részvétel mellett, bízunk benne, hogy mi is példát mutathatunk ezzel más intézményeknek” – mondta a pedagógus.

Lapunk telefonon érte utol azt a tanárt is, aki saját intézményében – egy budapesti általános iskolában – egymaga kezdeményezett polgári engedetlenségi akciót.

A kollégák közül többen is támogatnak azzal, hogy ma helyettesítenek. A gyerekeket muszáj ellátni, viszont valamilyen módon hangot is kell adni a nemtetszésünknek, ezt a feladatot a lehetséges retorzió ellenére is vállaltam. Nem nézhetjük tovább tétlenül, hogy nyirbálják az alapjogainkat, magyar és történelem szakos tanárként erkölcsi kötelességem azokért kiállni

– mondta Simkó Edit.

A következő napokban, hetekben több polgári engedetlenségi akció is lehet országszerte, információink szerint már vidéki intézményekben is szerveződnek. Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal kapcsolatban, hogy milyen következményekkel számolhatnak a pedagógusok, és hogy miként szeretnék kezelni a jelenlegi helyzetet; amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Mint ismert, a pedagógusok március 16-ra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést terveznek, az országos sztrájk előkészítése még folyamatban van. Többek közt erről szeretnének tárgyalni ma délután az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) képviselői, ám miután a kormány már rendeletben szabályozta a legfontosabbakat, nagy kérdés, hogy a sztrájktárgyaláson egyáltalán meghallgatják-e a pedagógusok erre vonatkozó álláspontját. A fejleményekről természetesen mi is beszámolunk.

(Borítókép:  Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum / Facebook)