Márki-Zay Péter: Ha a sok kicsi összeáll, együtt elzavarhatják a nagy, gonosz zsarnokot

Országértékelőt tartott a miniszterelnök-jelölt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért az egyesült ellenzék országértékelő rendezvénye.

  • Márki-Zay Péter hangsúlyozta: csak az a kormányváltó szavazat, amit az Egységben Magyarországért jelöltjeire és listájára adnak le, minden más politikai alakulatra leadott szavazat Orbán Viktort tartja hatalmon, az „álellenzéki” pártokat a Fidesz segíti. Még a távolmaradás is Orbán Viktoréknak kedvez.

    Létrejött az az egységes erő, ami képes az élére állni az irányváltásnak.

    A miniszterelnök-jelölt szerint nehéz, időnként éles vitákkal teli időszak van mögöttük, de azt mindannyian megértették, hogy Magyarország változást akaró polgárait nem hagyhatják cserben.

    Márki-Zay Péter felidézett egy történetet, amikor elhatározta, hogy élére áll a változásnak, akkor a kisfiának elmagyarázta, miért vállalta az egészet: ez most olyan, mint amikor az iskolában van egy nagy, gonosz gyerek, aki elveszi a kisebbek uzsonnáját, bántja őket, és ha valaki felszólal ellene, azt megveri. Márki-Zay Péter azt mondta, ő most feláll, elmondja ennek a nagy gyereknek, hogy ezt nem szabad, könnyen lehet, hogy őt is megverik, de ha a többi kicsi sorban feláll, akkor együtt elzavarhatják a nagy, gonosz zsarnokot.

  • Márki-Zay Péter beszédében jelezte, hogy március 15-én lesz ellenzéki rendezvény, ahová mindenkit várnak. Március 15-én a kormányoldal Békemenetet tart.

  • Márki-Zay Péter hangsúlyozta: a hazája szolgálatát választotta, először szűkebb értelemben, Hódmezővásárhelyen, most viszont Magyarországot szeretné „megszabadítani a gonosztól”, felszámolva a kormányzati szintű lopást és megfélemlítést.

    A miniszterelnök-jelölt szerint akik ismerik, tudják, hogy kendőzetlenül őszinte, lehet, hogy nem is tud ezen változtatni, de itt az ideje az őszinteség korának. „Én valóban az életemet tettem fel a győzelemre”, mondta, és úgy gondolja, az egész magyarság jól felfogott érdeke, hogy ez a győzelem megtörténjen.

    Márki-Zay Péter ezután az ellenzéki programelemeket sorolta, amelyekről itt írtunk.

  • „Napközben a Várból néz le ránk, este hazatér a kastélyába. Az óvodások közé is csak golyóálló mellényben, testőrök gyűrűjében megy” – jellemezte Orbán Viktort Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt szerint a kormányfő gazdaságpolitikája a gyenge forintra, az olcsó munkaerőre épül, „összeszerelő üzemekben rabszolgaként dolgoztatják a magyarokat”, de ez lehetne másként is az oktatás fejlesztésével. Márki-Zay Péter szerint a Fidesz 12 év alatt képtelen volt vonzóvá tenni a pályát, a sztrájkjog megvonásával még egyet rúgtak azokba, akik a gyermekeinket tanítják.

    A politikus úgy látja, hogy emberi életekkel is játszanak: 12 éven át züllesztették az egészségügyet, ez az egyik leglátványosabb kudarca az Orbán-kormánynak, és nincs magyarázat arra, hogy a magyarok egészségén spórolnak. Márki-Zay Péter a járványkezelést is kritizálta, kiemelve, hogy 60 év felettiek is kaptak Sinopharm-vakcinát.

    A kiváltságosok hálózata szövi át az egész országot.

    Márki-Zay Péter hangsúlyozta: amikor az összefogás megteremtette a kormányváltás és elszámoltatás lehetőségét, Orbán Viktor 12 év után először visszaadott a pénzünkből. A miniszterelnök-jelölt úgy véli, hogy ez már az ellenzéki összefogásnak köszönhető, enélkül történelmi osztogatás helyett csak gyűlöletkampányok lennének.

  • Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint a lopásnak további messzemenő következményei vannak, úgy fogalmazott, az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy „az Unió tolvajoknak nem ad több pénzt”.

    Márki-Zay Péter szerint „az Orbán-kormány korruptsága miatt” akár 15 ezer milliárd forint kifizetését is visszatarthatja az Európai Unió. Ez olyan, mintha minden egyes ember számlájáról leemelnének másfél millió forintot – tette hozzá.

    Márki-Zay Péter kijelentette: ezt a pénzt megkaphatnánk, de nem kapjuk meg, mindaddig, amíg az Európai Unió adófizetőinek a pénzéből csak Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodnak.

    A bírósági döntés most arról szólt, hogy Magyarország nem jut ehhez a pénzhez mindaddig, amíg a miniszterelnök egy tolvaj

    – fogalmazott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szerinte ezen egy módon lehet változtatni, április 3-án kormányváltással. „Ha Orbánék mennek, 15 ezer milliárd jön” – jelentette ki.

  • „Hol van az a pénz, ami a mi pénztárcánkból hiányzik?” – tette fel a kérdést az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Majd meg is válaszolta: degeszre tömött zsebekben, papírzacskókban, nejlonzsákokban. Márki-Zay Péter szerint a Fidesz állami szintre emelte a korrupciót: túlárazott közbeszerzések, magukhoz irányított közbeszerzések.

    „A lopás törvénybe iktatása, így működik Orbán Viktor kormánya” – jelentette ki Márki-Zay Péter. Azt is mondta, hogy „Orbán Viktor maffiaállama az ország vagyonát átjátszotta a családja és alattvalói kezére, egész iparágakat államosítottak, majd szerzik meg maguknak”.

    Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint azonban, amit megszereznek, azt sem tudják nyereségessé tenni. Kijelentette: egyetlen sikeres vállalkozás sincs biztonságban, mert ha valamit kinéz magának a miniszterelnök köre, „akkor megjelenik ott két napszemüveges ember”, és ha önként nem adják át a céget, akkor hamarosan jönnek a hatóságok, „és gigabírságokkal bírják jobb belátásra a megfélemlített, vonakodó vállalkozókat”.

  • Márki-Zay Péter szerint Magyarország nagyon más, mint ahogy Orbán Viktor az évértékelőjében felvázolta. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz-kormányzás 12 évének mérlege: kifosztott ország, kifosztott gazdaság, tönkretett egészségügy, tönkretett családpolitika, tönkretett nemzetközi megítélés.

    Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor beszédébe nem fért bele, „főhajtás nélkül lépett át azon”, hogy 43 ezer polgárt ölt meg a koronavírus-járvány. „Meg sem említette őket” – tette hozzá Márki-Zay Péter, aki aztán némán fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

    Mivel a Facebook-közvetítés folyamatosan akadozik, így nehezen lehet követni a miniszterelnök-jelölt beszédét, de kitért arra, Mészáros Lőrincre utalva, hogy „a nemzet gázszerelője” az angol királynőnél is gazdagabb lett, „mert ő Orbán Viktor strómanja”. Arról is beszélt, hogy egy új kiváltságos osztály született meg, a Fidesz arisztokráciája.

  • „Hétgyermekes, jobboldali, konzervatív édesapaként egyike vagyok azoknak, akik 12 évvel ezelőtt bizalmat szavaztak Orbán Viktornak, én is őt támogattam, bíztam abban, hogy élni fog a felhatalmazással, és nem visszaélni, hogy ígéretét megtartva elszámoltatja a korrupciós ügyeket, és nem lesznek újabbak” – kezdte Márki-Zay Péter.

    Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kifejtette: Orbán Viktor háromszor kapott kétharmadot, ez páratlan lehetőség, bármit megvalósíthatott volna a haza érdekében, a hatalommal és az EU-tól kapott több tízezer milliárddal gazdasági fejlettségben, politikai kultúrában visszaszerezhettük volna elsőségünket a régióban. 

    Aki bármit megtehet, az bármit meg is tesz.

    Márki-Zay Péter szerint a korlátlan hatalom korlátlan korrupciót eredményez. A miniszterelnök-jelölt megemlített néhány intézkedést, amit megtartanának: közmunka, a játékgépek és a beltéri dohányzás tiltása, a határon túliaknak az állampolgárság megadása, a határkerítés. Ugyanakkor több családtámogatást adnának, a fideszes pedofilokkal szemben is fellépő gyermekvédelmet, a kormány által betelepített bűnözőktől is védő határkerítést, zöldebb rezsicsökkentést.

    Márki-Zay Péter leszögezte: tisztességes, keresztény, konzervatív ember nem szavazhat a Fideszre.

  • A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint tisztességtelen lesz a választás, lehet, hogy csak pár ezer szavazaton fog múlni, hogy az Orbán-rendszer megmarad-e, vagy egy tisztességes, európai ország lesz Magyarországból. „Sorsdöntő szavazás lesz” – hangsúlyozta Dobrev Klára.

    Kifejtette: felsorolni sem tudja, hányféleképpen próbálták őket karaktergyilkos kampányokkal lejáratni, de az ellenzék most itt van, összekapaszkodva és erősebben, mint valaha, az ellenzéki szövetségnél nincs fontosabb.

    Azt is mondta: készek mindenkivel együtt dolgozni, összefogni, aki egy szabad, európai országban érdekelt. Kitért rá: az ellenzékben nem mindenben értenek egyet, de abban igen, hogy szabad, európai országot szeretnének. A vita nem hátrány, vitáznak, ezért erősebbek, ezért fél tőlük a Fidesz.

    Dobrev Klára arról is beszélt, hogy az a programjuk, hogy „Magyarország mindannyiunkké”.

    A DK politikusa azt is kijelentette: pártja a legstabilabb és legerősebb partner lesz az ellenzékben. Dobrev Klára pedig a legerősebb fogaskerék és a legstabilabb láncszem szeretne lenni az ellenzéki gépezetben.

  • Jakab Péter szerint a 2018-asok elkövettek egy súlyos hibát, hogy ez a játék egyedül is menni fog, kétharmad lett belőle.

    Megtanultuk, hogy nem én vagyok a megoldás, hanem mi.

    A mai napon csak azért szakította meg a kampánykörútját, hogy hitet tegyen az egység mellett. A Jobbik elnöke így zárta rövid felszólalását: „Fizessenek meg a tolvajok, jólétet minden magyarnak, a többit majd hétfőn a parlamentben”.

  • „Hiszünk abban, hogy Magyarország mindannyiunké” – jelentette ki a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője. Azt is mondta: mások baja és mások szenvedése is a miénk. Donáth Anna azt is kifejtette, hogy az elmúlt évtizedben magyarok millióinak fordult rosszabbra az élete. Megélhetési gondjaik vannak, félnek, miközben a kormány konzerválta a kiváltságosok rendszerét a következő évtizedekre és évszázadokra.

    Az oktatásra kitérve kijelentette: „a tanárok küzdelme a mi küzdelmünk is”. Hozzátette: cinikus volt, hogy rendelettel tiltották be a pedagógusok sztrájkját. Donáth Anna szerint az ellenzék leváltja ezt a kormányt, és új rendszert épít majd. „Legyen Magyarország mindannyiunké” – fogalmazott Donáth Anna.

    Nehéz követni a beszédeket, mert az ellenzéki Facebook-közvetítés folyamatosan megszakad és lefagy.

  • A zöld után jön a piros – kapta meg a szót a szocialista Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint ahhoz, hogy valóban eredményeket tudjanak elérni, a Fidesz politikáját együtt, hosszú időre kell távol tartani a kormányzati hatalomtól.

    Ezért kell a mostani együttműködést hosszú időre később is megtartani.

    Kunhalmi Ágnes szerint 12 évnek meg kellett volna mutatnia az országban, hogy tud-e valamit a NER, van-e hozzáadott értéke, de nincs. A szocialista politikus úgy látja, hogy az országot sok tekintetben visszavitték a múltba, és azért is meg kell szabadulni a rendszertől, hogy a fiataloknak legyen jövőjük.

  • Az LMP társelnöke szerint Magyarország igazságtalan és fenntarthatatlan ország. A Fidesz olyan politikát folytat, amely miatt nem csökkennek, hanem nőnek az emberek közötti különbségek.

    Ha egy társadalom szétszakad, annak mindenki vesztese lesz, még azok is, akik most nyertesnek hiszik magukat

    – jelentette ki Kanász-Nagy Máté.

    Azt is mondta, hogy a kormány teljesen elszakadt a valóságtól, végül már maguk is elhitték a saját propagandájukat. A zöldek azonban fenntartható Magyarországot szeretnének, felszámolni a társadalmi egyenlőtlenségeket.

    Kanász-Nagy Máté arra figyelmeztetett, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, amely még érdemben tehet a klímaváltozás ellen. „A Fidesz-kormány nem ilyen” – tette hozzá.

    Azt is kifejtette, hogy a Fidesz olyan, mint egy kellemetlen kommentelő, aki egy hideg napon kiírja, hogy „itt a bizonyíték, nincs is klímaváltozás”. Kanász-Nagy Máté kiemelte: a választás után irányt is váltani kell.

  • A NASA szerint 44 nap alatt egy kisebb szállítmánnyal el lehet érni a Marsra, ennyi van a választásokig – kezdte Karácsony Gergely. Az ellenzéknek viszont nem a Marsig, hanem a magyar emberek szívéig kell eljutnia. A főpolgármester szerint szívtájékon tép, szaggat, ami miatt sokszor szégyenkezni kell, és ami miatt a legkevésbé érezzük magunkat otthon.

    Nemcsak hittel és meggyőződéssel, hanem leginkább szívből kell érvelnünk amellett, hogy a változás már nemcsak lehetőség, hanem kényszer is.

    A főpolgármester szerint egy elvesztegetett évtized van mögöttünk, de van elég erejük a változáshoz. Karácsony Gergely hangsúlyozta a „vagy” helyett az „és” fontosságát: baloldal és jobboldal, zöld és szociáldemokrata, konzervatív és liberális, európai és hazafi, Budapest és vidék.

  • Márki-Zay Péter előtt az Egységben Magyarországért pártjainak vezetői is felszólalnak:

    • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője,
    • Donáth Anna, a Momentum elnöke és európai parlamenti képviselője,
    • Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke,
    • Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke,
    • Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke,
    • Jakab Péter, a Jobbik elnöke.
  • Az elmúlt napokban előbb Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, majd Orbán Viktor miniszterelnök is évet értékelt.

    Előbbi többek között arról beszélt, hogy az ellenzék kész a kormányzásra, Márki-Zay Péter pedig kész a miniszterelnökségre. Azt is kifejtette, hogy az ellenzéknek 2,5 millió szavazója van, és lényegében ugyanennyi a kormányoldal mögött is. Gyurcsány Ferenc szerint muszáj elgondolkodni azon, hogy mi a sorsa ennek a két oldalnak. „Hunniának és Pannóniának együtt kell tudnia élni” – fogalmazott.

    Évértékelő beszédében Orbán Viktor azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egy gombaszakértővel megerősítve kész visszatérni. A kormányfő Márki-Zay Péterre utalt gombaszakértőként. Többek között arról is beszélt, hogy ha a baloldal kormányoz, akkor nincs pénz, a sokadik baloldali megváltójelöltet látja, aki egy „szélhámos televíziós távgyógyítóra” emlékezteti, most azonban fel kell tűrni az ingujjakat, majd nyergelni és kilovagolni, mert a kampány elkezdődött, a jöttükre pedig jobboldal felől lehet számítani.

  • Egy hete, február 8-án hódmezővásárhelyi polgármesterként tartott évértékelőt Márki-Zay Péter. A város ügyei mellett arról is szót ejtett, hogy szeretettel várja Lázár Jánost, de akár Orbán Viktort is nyílt vitára a vásárhelyi televízióban. Márki-Zay Péter azt is kijelentette: szerinte Hódmezővásárhely sok mindenben tud példát mutatni az országnak.