Újabb félreérthető beszéd került elő Márki-Zay Pétertől

BP-1215
2022.02.18. 10:06
Nem szeretett volna adós maradni, ezért egy korábbi ígéretének eleget téve elmondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy mi köze van Michael Jacksonnak Trianonhoz. A beszédről videó is készült, amelyet egy hódmezővásárhelyi Facebook-oldalra töltöttek fel korábban.

A Csendes Vásárhelyért Facebook-oldalra 2020 júniusában töltöttek fel egy videót azzal a címmel, hogy „Márki-Zay Péternek Trianon kapcsán Michael Jackson jutott eszébe. Szégyen, hogy a polgármester viccet csinál a nemzeti tragédiából!”.

A felvétel Hódmezővásárhelyen készült egy Trianon centenáriuma alkalmából tartott megemlékezésen. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Trianon és Michael Jackson között kísérelt meg párhuzamot vonni, beszédében a következő gondolatmenettel:

Megígértem egy beharangozóban, hogy elmondom önöknek, hogy mi köze van Michael Jacksonnak Trianonhoz, úgyhogy nem szeretnék adós maradni ezzel a hasonlattal, annak ellenére, hogy egy ilyen magasztos ünnepen ez egy profán hasonlat, ez egy vicc. Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet. És erre példa Michael Jackson, aki szegény néger kisfiúként született, és gazdag fehér nőként halt meg

– mondta Márki-Zay Péter az évfordulón. A politikus Horn Gyulát és Gyurcsány Ferencet is kiemelte az ünnepi megemlékezésen; előbbi meglátása szerint kommunistából lett példamutató demokrata miniszterelnök, utóbbiról azt mondta, a legmegosztóbb személyiség a magyar politikában. 

Nagyon nem píszí

Néhány napja egy másik videóban – közösségi oldalán tartott hétvégi élő közvetítésében – egy rasszista viccet sütött el Márki-Zay Péter, mint fogalmazott:

Van egy aranyos vicc, Stevie Wonderrel vagy Ray Charlesszal is ismerős lehet sokak számára. Amikor megkérdezik tőle – a vicc szerint természetesen – egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni, azt mondja, hát, még mindig jobb, mint ha néger lennék

– mondta a miniszterelnök-jelölt, aki csütörtökön tartotta országértékelőjét, erről itt tudósítottunk percről percre.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)