Márki-Zay Péter: Kiállunk Ukrajna mellett

20220217165652 PAP 4023
2022.02.22. 20:58
Orbán Viktornak az Európai Uniótól függetlenül is ki kellett volna állnia nyilvánosan az ukrán területi integritás mellett – vélekedett a Németországban tárgyaló ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki szerint Magyarország lemaradása fokozódni fog, ha az Orbán-kormány marad hatalmon.

A német álláspont nagyon egyértelmű, mindhárom kormánypárt támogatja az Oroszország elleni szankciókat – nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden Márki-Zay Péter, aki Németországban tárgyalt, és berlini magyarokkal találkozott.

„Úgy érzem, Orbán Viktornak az Uniótól függetlenül is ki kellett volna állnia nyilvánosan az ukrán területi integritás mellett” – fejtette ki véleményét az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Magyarországnak olyan kormányfőre van szüksége, akinek a NATO-tagság olyan alapvető érték, amit nem szabad sutba dobni.

Mi hűséges partnerei leszünk az Európai Uniónak és a NATO-nak 

– fogalmazott Márki-Zay Péter arról, hogy az ellenzék győzelme esetén milyen külpolitikát folytatna, majd hozzátette: 

mi kiállunk Ukrajna mellett.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy látja, a jogállamisági mechanizmus életbe léptetése a teljes német kormánynak közös álláspontja. 

Megerősítették, hogy tolvajoknak nem adják oda az európai adófizetőknek a pénzét 

– számolt be róla a politikus, és hozzátette: Magyarországnak szerinte alapvető érdeke, hogy kormányváltás legyen, és csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. Ha Orbán marad, az európai pénzek nem jönnek, és Magyarország lemaradása fokozódni fog – vélekedett Márki-Zay Péter.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kifejtette: szerinte több mint félmillió magyar él Nyugat-Európában, akiket az Orbán-kormány diszkriminál, mivel nincs olyan levélben szavazási joguk, mint a határon túl élő magyaroknak. Arra kérte a nyugaton élőket Márki-Zay, hogy jelentkezzenek be magyar lakcímre, és térjenek haza szavazni.

A politikus felháborítónak tartja, hogy a NAV Iványi Gáborék Oltalom Karitatív Egyesületénél vizsgálódik. Hozzátette: olyanok, mint Völner Pál, bezzeg szabadon mászkálnak, és szavaznak a parlamentben.

Novák Katalint is csak a bűnözők szavazataival tudja megválasztani a Fidesz

– mondta Márki-Zay Péter.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)