Gyurcsány Ferenc: Nem kell barátkozni egy agresszorral

PAP 3281
2022.02.25. 21:10
A miniszterelnök-jelöltnek joga van eldönteni a kampány karakterét – mondta pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában Gyurcsány Ferenc, és a listaállítás elhúzódásáról szólva kijelentette: a határidő a legjobb múzsa, ezért meg is lepődött rajta, hogy nem az utolsó hajnalban dőlt el, kik lesznek a jelöltek. Az ukrán–orosz háborúról szólva a DK elnöke hangsúlyozta: van igazság abban, hogy amennyiben Orbán Viktor Putyin elnök barátja, akkor a háború barátja is.

Az a helyes, hogy a jelölteken keresztül mutatjuk meg, hogy mit gondolunk, ezért Klárának és most Márki-Zay Péternek kellett utat nyitni, és én ebben nagyon fegyelmezett vagyok – indokolta meg Gyurcsány Ferenc pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy az elmúlt hónapokban miért nem adott interjút.

Márki-Zay Péter a civilebb világból érkezik, és részben annak tudja be a sikerét, hogy meg tudott szólítani olyanokat, akik nem kötődnek a pártokhoz

– fejtette ki a DK elnöke, aki szerint a miniszterelnök-jelöltnek joga van eldönteni a kampány karakterét, és így a pártoktól kicsit messzebb viszi a kampányt.

Mi meg ehhez alkalmazkodunk jószívvel és fegyelmezetten

– tette hozzá, majd kifejtette: neki nincs ebben a történetben személyes ambíciója.

Én vagyok az egyik gonosz a Fidesz koncepciója szerint, és mivel Márki-Zay Péternek nincs erős politikai előélete, a rólam megalkotott képet akarják rávetíteni

– vélekedett Gyurcsány Ferenc, amikor a Mini Ferit ábrázoló plakátokról kérdezték.

Az ellenzéki listáról a DK elnöke elmondta: úgy döntöttek, hogy Márki-Zay Péter vezeti a listát, akit a pártok miniszterelnök-jelöltjei követnek, és az első szabad helyen, a nyolcadikon van ő. A listaállítás elhúzásáról elmondta: a határidő a legjobb múzsa, és hozzátette, meg is lepődött rajta, hogy nem az utolsó hajnalban dőlt el, kik lesznek a jelöltek.

A pártok szuverenitását tiszteletben tartjuk, mindenkinek magának kell éreznie, hogy meddig szabad elmenni

– mondta Gyurcsány Ferenc, amikor arról kérdezték, hogy a korrupciós ügybe keveredett szocialista politikus, Horváth Csaba is indulhat ellenzéki színekben a választásokon. Hozzátette: valóban létező dilemmáról van szó, ami fejfájást okoz minden tisztességes embernek. A DK elnöke ezután arra utalt, hogy Magyarországon nem lehetnek biztosak abban, hogy függetlenül működik az ügyészség, ezért nem kérik visszalépésre Horváth Csabát.

Meg kell kérdezni a kollégákat, hogy sárosak vagytok vagy nem

– vélekedett Gyurcsány Ferenc.

A járvány elleni védekezésnek van egy dinamikája, van olyan időszak, amikor szigorítani kell, most viszont mintha az lenne a nemzetközi vélekedés, hogy elértük a közösségi immunitásnak azt a fokát, hogy visszatérhetünk a normális élethez – fejtette ki a DK elnöke arról, miért követelik a járványügyi intézkedések enyhítését.

Az ukrán–orosz háborúról Gyurcsány Ferenc elmondta: alapvetően egyetért a kormány mai álláspontjával, de azzal nem, ahogy eddig csinálták az oroszpolitikát.

Van igazság abban, hogy amennyiben Orbán Viktor Putyin elnök barátja, akkor a háború barátja

– vélekedett a volt miniszterelnök, és kifejtette: az a magyar nemzeti érdek, hogy kimaradjunk a háborúból, és humanitárius segítséget nyújtsunk.

Gyurcsány Ferenc szerint egy inkább demokratikus Putyinnal szemben kritikus volt Orbán Viktor, és ahogy egyre autoriterebb lett az orosz elnök, úgy közeledett hozzá.

Mi ezzel ellentétes utat jártunk be

– tette hozzá.

Oroszországgal a kölcsönös érdek mentén partnernek kell lenni, de nem kell barátkozni egy agresszorral

– összegzett a DK elnöke.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. október 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)