Márki-Zay: Orbán Viktornak lett volna lehetősége megelőzni az orosz–ukrán háborút

20220301185544 PAP 8907
2022.03.01. 22:09
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szélkakasnak nevezte a kormányfőt, aki szerinte Putyint is elárulta az Európai Unióban és a NATO-ban, ugyanakkor kiemelte: Magyarország biztonságát ma nem Orbán Viktor védi, hanem a NATO és az uniós tagság.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában az Oroszország elleni uniós szankciókkal kapcsolatban fejezte ki támogatását. Márki-Zay Péter arra számít, hogy szerdára a kormány rendeletet is alkot arról, hogy kitiltja hazánkból az Európai Beruházási Bankot és felfüggeszti a paksi beruházást. Hangsúlyozta, hogy a fideszes képviselők is megszavazták a szankciókat az Európai Parlamentben.

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: nagyon ritka dolog, hogy Orbán Viktor a történelemnek nem a rossz oldalára áll, hanem a jó oldalára, úgyhogy ezt ünnepeljük meg – ezzel arra utalt, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán azt írta, bár a fideszes képviselők megszavazták az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos határozatot az Európai Parlamentben, nem támogatták a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik.

Márki-Zay Péter a műsorban cáfolta korábbi kijelentését, miszerint Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy Ukrajnában háború van. Ugyanakkor továbbra is kitartott azon állítása mellett, hogy Orbán Viktornak lett volna lehetősége arra, hogy megelőzze ezt a háborút.

Márki-Zay Péter kifejtette: Oroszország nem merte volna megtámadni Ukrajnát, ha uniós állam lenne, a magyar kormány azonban korábban blokkolta az ország uniós csatlakozását.

Magyarország biztonságát ma nem Orbán Viktor védi, hanem a NATO és az uniós tagság

– tette hozzá, majd Orbán Viktort szélkakasnak nevezte, aki szerinte Putyint is elárulta az Európai Unióban és a NATO-ban, ahogyan a kárpátaljai magyarokkal is számtalan alkalommal tette ezt. Az ukránoknak történő uniós fegyverszállítással kapcsolatban azonban egyetértett a miniszterelnökkel.

Nagyon helyesen nem blokkolta, nem vétózta azt, hogy mi az unió tagjaként, az unió egyik tagjaként elfogadjuk azt, hogy az unió fegyvereket szállít Ukrajnába

– fogalmazott.

A korrupciógyanús ügybe keveredett Horváth Csaba és Molnár Zsolt ellenzéki listás helyével kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt azt mondta: ha beigazolódik, amit a hatóságok állítanak, akkor nincs helyük az ellenzék közös listáján. A két érintettel ő nem beszélt, a szocialista párt vezetésével egyeztetett, és abban maradtak, hogy akkor szólítják fel őket arra, hogy adják át listás helyüket, ha beigazolódnak a korrupciós vádak – mondta.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás az orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bank és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen szervezett tüntetést kedden este. Az eseményen felszólalt Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki többek között kijelentette, Orbán Viktor igenis felelős azért, ami ma Ukrajnában történik, hiszen a „bérenceként” mindig kiszolgálta Vlagyimir Putyint.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. március 1-jén. Fotó: Papajcsik Péter / Index)