Hírlevélügy: a kormány megtámadta a Kúria végzését az Alkotmánybíróságon

MG 8957
2022.03.10. 14:36
A Miniszterelnöki Kabinetiroda a kormány nevében az Alkotmánybíróságon támadta meg a Kúria végzését, amely jogerősen megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ február 24-i hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. A hírlevélben úgy fogalmaztak, hogy felelőtlennek tartják és nem támogatják azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Az alkotmányjogi panaszt pénteken tárgyalja az Alkotmánybíróság – értesült az Index.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát részben megváltoztatva megállapította, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2022. február 24-én az info@kormany.hu e-mail-címről küldött hírlevelével megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. A kiküldött levélben az állt:

Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.

Az ellenzék korábban azt kifogásolta, hogy a kormány és a Miniszterelnöki Kabinetiroda a vakcinaregisztráció során megadott címekre küldte ki A Kormány álláspontja az ukrán helyzetről címet viselő, de valójában az ellenzéket támadó levelet.

A Kúria március 5-én kelt végzése szerint 

a kormányzati levél az esélyegyenlőség elvét, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét is sértette azzal, hogy az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban a vélt ellenzéki álláspontot felelőtlennek minősítette.

A végzés a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényre hivatkozva a döntés elvi tartalmaként kiemelte:

A Ve. 142. § hatálya alá tartozó kormányzati kommunikációs szervtől tevékenysége gyakorlása során kampányidőszakban elvárható, hogy a kormányzati tevékenységről szóló tájékoztatása egyértelműen elkülönüljön a jelölőszervezetek alkalmasságát vitató, tevékenységét minősítő kampánytól.

A Kúria jogerős végzését a kormány nevében a Miniszterelnöki Kabinetiroda március 8-án kelt alkotmányjogi panaszában megtámadta az Alkotmánybíróságon.

Az indítványozó szerint a Kúria a döntésében meghatározott elvi tartalommal ellentétes döntést hozott azáltal, hogy az ellenzéket a jelölőszervezettel azonosította. A 19 oldalas indítvány hangsúlyozza, hogy a kormány feladata a lakosság tájékoztatása a szomszéd országban zajló fegyveres konfliktusokhoz kapcsolódó kormányzati álláspontról, amelynek célja az állampolgárok megnyugtatása.

A kiküldött hírlevél a kormány döntéseit, intézkedéseit és álláspontját tartalmazta, a választói akarat befolyásolására nem volt alkalmas.

A hírlevélnek az előzetesen önkéntes hozzájárulást adó polgárok számára történő megküldésével a kormány nem kampánytevékenységet folytatott, hanem kormányzati tájékoztatási kötelezettségének tett eleget. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a Kúria végzése sérti a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogát, valamint a demokratikus tájékoztatáshoz fűződő alapjogát.

Az alkotmányjogi panaszt március 11-i ülésén tárgyalja az Alkotmánybíróság 1. számú öttagú tanácsa, amelynek vezetője Juhász Miklós, míg tagjai Czine Ágnes, Horváth Attila, Juhász Imre és Sulyok Tamás, a testület elnöke.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)