Ezért nem gratulált Orbán Viktornak Márki-Zay Péter

image 6483441 (84)
2022.04.04. 08:00 Módosítva: 2022.04.04. 08:21
A Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többséggel megnyerte a 2022-es országgyűlési választásokat április 3-án. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter nem gratulált Orbán Viktornak, és azt is elmondta, hogy mi ennek az oka.

A választás éjszakáján az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem gratulált telefonon Orbán Viktornak, az ATV kérdésére pedig az is kiderült, hogy ennek az volt az oka: 

Márki-Zay Péter nem tudja a miniszterelnök telefonszámát, és egyébként sem érzi úgy, hogy gratulálnia kellene.

Ugyanakkor azt hozzátette, egy ekkora különbségű győzelemnél el kell ismerni, hogy nem csalásnak köszönhető a megnyert választás.

Márki-Zay Péter reagált Lázár János korábbi kijelentésére is. Ezzel kapcsolatban elmondta: nem érzi úgy, hogy politikai hulla lett volna belőle, arról pedig 

nem döntött, hogy beül-e a parlamentbe, vagy Hódmezővásárhely polgármestere marad-e.

Vasárnap este az országgyűlési választások után a vezető politikusok értékelték az eredményeket.Orbán Viktorminiszterelnök ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hatalmas győzelmet arattak, akkorát, hogy még a Holdról is látszott, de Brüsszelből biztosan. Márki-Zay Péter a pártelnökök nélkül lépett a mikrofonok elé a Városligetben, elismerte a Fidesz győzelmét, de vitatta, hogy a választás demokratikus és szabad lett volna. Lázár János, aki az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a saját választókerületében győzte le, úgy fogalmazott: új korszak kezdődik Hódmezővásárhelyen, a polgárháborúnak vége lett, ő pedig tegnap este visszatért. A választás napján percről percre tudósítottunk az eseményekről, erről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja. Az április 4-ei percről percre frissülő cikkünket pedig itt találja. Itt pedig elolvashatja az Index választási mellékletét friss adatokkal, hírekkel, interaktív térképpel kiegészítve.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)