Tóth Bertalan: Nem merült fel, hogy a pártelnökök közösen lemondjanak

image 6483441 (3)
2022.04.05. 21:05
Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: arra számított, hogy az ellenzék megnyerheti a választást. „Minden kampányban a hit a legfontosabb” – tette hozzá.

A szocialista politikus szerint a mozgósítás szempontjából az előválasztás során begyűjtött legális választói adatok miatt az ellenzék egy buborékban mozgott. „Mindig azt gondoltuk, hogy akikkel kapcsolatot tartunk, akkor ott mindig van még 1-2-3 olyan választópolgár, akik az ellenzék szavazóbázisába tartoznak” – mondta az MSZP társelnöke az ATV-nek.

A kérdésre, hogy mit lehet még tenni a negyedik Fidesz-kétharmad után, Tóth Bertalan azt válaszolta: a hatpárti ellenzék pártjai együtt fogják elemezni a választási végeredményt. Elismerte, hogy vannak véleménykülönbségek. Az MSZP társelnöke szerint nem lehet egy ember nyakába varrni a választási kudarcot, mindenkinek meg kell vizsgálnia a saját felelősségét.

Arról is beszélt: örök vita, hogy az ellenzéki politikusok felvegyék-e a képviselői mandátumukat, ugyanakkor a parlament egy lehetőséget ad a kommunikációra. Abban azonban igazat adott Hadházy Ákosnak, hogy nem lehet csak úgy a parlamentben ücsörögni.

Hadházy Ákos a választás másnapján a közösségi oldalán egy bejegyzésben úgy fogalmazott:

A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást, és megszervezzük magunkat.

Tóth Bertalan az ATV-nek azt mondta, hogy az MSZP hálózata volt a gerince az ellenzéki kampánynak, de azt leszögezte: kudarcnak tartja a választási eredményt.

Az nem merült fel a hatpárti egyeztetéseken, hogy a pártelnökök közösen mondjanak le az eredmény miatt.

Az MSZP társelnöke hangsúlyozta: az ellenzéki pártok iszonyatos nagy munkát végeztek, de nagyon sok hibát is elkövettek a közös kampányban, ennek a felelősségét az MSZP is elismeri.

Nem egy emberen kell elverni a port

– jelentette ki Tóth Bertalan. Emlékeztetett: Márki-Zay Péter is elismerte, hogy hibázott.

A szocialista politikus szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek voltak szerencsétlen kijelentései, amiket a kormánypárti „propaganda felfújt”, továbbá a hibák közé sorolta, hogy későn kezdtek el kampányolni az előválasztás után, későn, márciusban hirdették meg a programot, ezért nem jutottak el időben az üzeneteik a választókhoz, a belső viták is kihallatszottak – ezek pedig mind hozzájárultak az eredményhez.

(Borítókép: Tóth Bertalan 2022. március 15-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)