Kifogták az aranyhalat Hévízen

2022.04.07. 11:34
A Hévízi-tó kifolyójától néhány kilométeren át meleg a víz, ezért sok felelőtlen haltartó akvarista helyezi ide halait. Ezek az állatok pedig előszeretettel szaporodnak.

A Magyar Haltani Társaság 2015-ös faunisztikai vizsgálatai a Hévízi-csatornában már kimutattak több, magyarországi természetes vízben nem ismert idegenhonos halfajt. Azóta egyre csak nő a díszhalak száma a vízben.

Az általában csak otthon látott halakból most egy horgásznak sikerült kifognia egyet. Dóbék István családjával és barátaival pecázott ezen a területen, amikor horogra akadt a nem mindennapi fogás.

A férfi körülbelül háromnegyed órán keresztül küzdött a mesékből is ismert aranyhallal, vagyis citromsügérrel. Elmondása szerint egy kis jigfejjel és egy hat centiméteres gumihallal pergetett, de az állat csak a sokadik próbálkozás után rabolt a csalira.

A hal paramétereit nem mérték meg, de visszaengedésekor hármat kívántak tőle. Azt már nem árulták el, mit kértek, ugyanis ebben az esetben nem teljesülnek a kívánságok.

A Pecaverzum kiemeli, hogy megkezdték a Hévízi-csatornán a Balatont fenyegető inváziós fajokról szóló film forgatását.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.