Még tart a nyomozás a 2020-as szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében

2022.04.08. 08:34
Még évekig eltarthat, mire a Ráckevei-Duna szigetszentmiklósi szakaszán 2020 decemberében elkövetett olajszennyezés hatósági része lezárul. A település polgármestere nem mondott le arról, hogy a hasonló katasztrófák megelőzése érdekében szenzoros riasztórendszert szereltessen a csatornahálózatba.

Szigetszentmiklósnak több mint 16 millió forintjába került a szennyezés következményeinek elhárítása és a csatornahálózat megtisztítása. Összesen 14 millió 38 ezer forintot visszakapott a település a vis maior keretből, nyilatkozta a Szabad Európának Nagy János polgármester.

A település vezetője szerint akár két-három évig is elhúzódhat még a szennyezéssel kapcsolatos hatósági munka. Az ügy gyanúsítottja, egy 59 éves tököli férfi szabadlábon védekezhet, és nem volt hajlandó alávetni magát a poligráfos vizsgálatnak.

Itt viszont néhány nappal az első természetkárosítás után újabb szennyezést követtek el. Ezt meg kell akadályozni, ezért szeretném, hogy legyen szenzoros riasztórendszer a csatornahálózatban

– hangsúlyozta Nagy János, de tervének megvalósítására idén nincs sok esély, mert azt leszavazta az illetékes önkormányzati bizottság. 

A polgármester igyekszik átcsoportosítással előteremteni a pénzt a berendezésekre, a szenzoros riasztórendszer ugyanis azonnal jelzi, ha idegen anyag kerül a csatornarendszerbe, és lezárja az érintett szakaszt. A szakemberek az elmúlt ötven év egyik legsúlyosabb környezetszennyezéseként emlegették a Ráckevei–Soroksári Duna-ágon történteket. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság 2020. december 12-én kapta a bejelentést arról, hogy

több mint hatezer liter fáradt olajat engedtek bele Szigetszentmiklóson a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővízcsatornába, ahonnan a Dunába került. A természetvédelmi oltalom alatt álló, Natura 2000-es területen védett állatok és növények pusztultak el. 

A szakemberek szerint, ha ekkora mennyiségű fáradt olaj kijutott volna az élő vízbe, annak az egész soroksári Duna-ágra végzetes hatása lett volna. Egy év elteltével az eseményekről készített vízügyes videóban már azt láthatjuk, hogy az élet visszatért a területre.