Bojkottálja a parlament alakuló ülését a Momentum

DSC7460
2022.04.09. 13:18
A frakcióvezető személyét vasárnap választják meg a majdani frakció tagjai – közölte a Momentum.

Frakcióvezetőnek jelöli a Momentum Fekete-Győr Andrást – jelentette be a párt. Fekete-Győr András a Momentum alapítója, 2016-ban vált a Momentum Mozgalom elnökévé, majd 2017-ben az ő vezetése alatt alakult párttá a Momentum. 2021-ig volt a párt elnöke, az előválasztási fiaskójuk után mondott le tisztségéről, a 2022-es parlamenti választásokon pedig a párt listavezetője volt.

A Momentum-frakció várhatóan tízfős lesz, öten egyéni körzetből kerültek be a parlamentbe.

Fekete-Győr András a napokban értékelte az ellenzéki szereplést a választásokon, erről itt írtunk.

Megsokszorozzák a Hadházy-modellt

Fekete-Győr András, a Momentum alapítója és Hadházy Ákos parlamenti képviselő sajtótájékoztatón ismertette, hogyan fogja a Momentum folytatni az ellenzéki politizálást – tájékoztatta a párt szerkesztőségünket.

Látnunk kell, hogy a Fidesz mindent leuraló hazug és korrupt rendszere ellen nem lehet hagyományos képviselői szerepben felvenni a kesztyűt, ahogy azt Hadházy Ákos leendő frakciótársam is már többször kifejtette, új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást

– kezdte Fekete-Győr András. A Momentum politikusa felhívta a figyelmet, hogy pártja nem akar a Fidesz díszellenzéke lenni, és példaértékűnek tartja Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs eddigi munkáját. Hozzátette:

Ezt a fajta politizálást kell felerősíteni a következő négy évben. A Momentum képviselői arra vállalkoznak, hogy a Hadházy-modellt sokszorosítsák meg.

Hadházy Ákos arról beszélt, hogy új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást. Kijelentette: ameddig nincsenek garanciák arra, hogy az ellenzék elvégezheti a feladatát, vagyis a hatalom ellenőrzését, addig nem szabad részt venni a klasszikus parlamenti munkában.

Nincsenek illúzióink arra vonatkozóan, hogy ezeket a garanciákat megkapjuk-e a Fidesztől, de követelni kell őket, ki kell őket kényszeríteni

– közölte a képviselő.

A két politikus bejelentette, hogy a Momentum frakciója bojkottálni fogja az országgyűlés alakuló ülését, amennyiben nem teljesülnek a párt demokratikus garanciát biztosító követelései:

  1. Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz–KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  2. A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön.
  3. Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványait állítsa helyre az országgyűlés.
  4. Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását.
  5. Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2021. október 11-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)