Mesterházy Attila: A NER nem fog magától megbukni

D  TT20211004033
2022.04.13. 21:38
Mesterházy Attila volt április 13-án az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége, a politikus az ellenzék vereségét elemezte.

Mesterházy szerint nem egy ember felelős az ellenzék bukásáért. El kell gondolkodni azon, hogy milyen üzenetekkel lehetett volna megfogni az embereket.

Lesújtó és elgondolkodtató választási eredmény született. Miközben örülünk a budapesti eredményeknek, a Fidesz a korábbiakhoz képest 10 százalékot erősödött. Amiről a főpolgármester úr beszélt, hogy lobog az ellenzéki fáklya, az kicsit halványabban világít 2018-hoz képest. Az MSZP majdnem 26 százalékon állt 2018-ban, és az összellenzék akkor 315 ezerrel több szavazatot ért el, mint a Fidesz.

Arra a kérdésre, hogy egy ilyen helyzetben kell-e felelősöket keresni, Mesterházy így válaszolt:

„Elfogadhatatlan volt, hogy Márky-Zay Péter mögött nem állt ott minden ellenzéki pártnak a vezetője. Az én választási vereségemkor ott álltak mögöttem a társpártok vezetői nagyon korrekt módon, még fel is szólaltak, és önkritikus módon fogalmaztak. Hiba volt nem hozzászólni a választási vereséghez. Nagy baj, hogy senki nem vállalja a felelősséget, senki nem mondja, hogy ő maga mit rontott el, hogy senki nem mond le. A hitelesség visszaszerzésének első lépése a választók szemében, ha valaki vállalja a felelősséget, és lemond” – értékelte a politikus.

Régi játék, hogy mindig egy bűnbakot találnak

„Ez egy régi játék, hogy mindig egy emberrel akarják elvitetni a balhét. 2014-ben velem vitették el, 2018-ban Vona Gáborral, most úgy látom, Márki-Zay Péterrel teszik mindezt. Szerintem ez nem tisztességes, még akkor sem, ha a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjeként sokat hibázott, és valószínűleg az ő felelőssége a legnagyobb. Ez nem jó irány. Mi európai pártként gondolunk magunkra, és az európai politikai kultúrához hozzátartozik a felelősségvállalás. Úgy gondolom, hogy a pártelnököknek fel kellett volna ajánlani minimum a lemondásukat, és az, hogy az ő közösségük kit választ meg újra – akár ugyanazt a személyt –, az már az ő jogosítványuk” – folytatta Mesterházy.

Mesterházy egyetért azzal, amit Kunhalmi Ágnes mondott korábban: a szocialista pártnak még nem volt olyan vezetője, aki az elvesztett választás után trükközni kezdett a lemondással.

Ez európai felfogás, de nem azt látom, hogy ez lenne a cselekvés

– reflektált Mesterházy Attila.

Gyurcsány Ferencnek arra a kijelentésére, hogy „legyen mindenki Gyurcsány, és soha ne adják fel”, Mesterházy úgy reagált:

a második részével egyetértek, de nem hiszem, hogy szeretnék Gyurcsány Ferenc lenni, abból elég egy is. Albert Einsteinnek volt egyszer egy mondása: az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és azt várni, hogy más legyen az eredmény. Ez azért is elgondolkodtató vereség, mert nem egy oka van, és nem egy személy az oka, mint ahogy korábban sem. Sok dolgot meg kell fontolni, például, hogy az összefogás az nem egy csodafegyver, nem hozta meg a kívánt eredményt. A politikai tartalom és a személyi kérdések is érdekesek lehetnek, de hiszek benne, hogy nekünk volt igazunk, még akkor is, ha erről nem tudtuk meggyőzni a magyar társadalom többségét. 

Ez a hat párt képes lesz valaha is a negyedik kétharmad után leváltani a kormányt, akár összefogással vagy anélkül? – hangzott a műsorvezetői kérdés.

„Szerintem igen. Csak máshogy kell megközelíteni a kérdést, például a GKI konjunktúraindexe, ami a magyar vállalkozások és a családok anyagi helyzetét figyeli, és a reálbér alakulása és növekedése – ha visszatekintünk hosszú időre, mondjuk egy harminc évre – jobban előrejelzi a kormánynak vagy az ellenzéknek a sikerét, mint bármilyen közvélemény-kutatás. Talán innen is érdemes lenne megközelíteni a problémát, nemcsak a korrupció felől – ami itthon nem egy olyan erős üzenet, amivel hegyeket lehet megmozgatni, mivel az emberek fejében valahogy az rögzült, hogy bárki kerül oda, mindenki korrupt lesz.”

A NER nem fog magától megbukni

Az Orbán, takarodj! üzenet kevés, és a NER nem fog magától megbukni, nem fog az ölünkbe hullani a gazdasági nehézségek miatt a hatalom és a kormányzás terhe, ez egy óriási tévedés. Ennél jóval többre lenne szükség, hogy az ellenzék meg tudja nyerni a választásokat, nem tűnt kormányzóképesnek, és még csak egységesnek sem. Az egységesség nemcsak egy emberen múlott, például Márki-Zay Péteren vagy Gyurcsány Ferencen vagy Jakab Péteren, hanem sok mindenki máson is. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy európai politikusként saját közösségüknek ajánlják fel a lemondásukat, nem igaz, hogy nincsen második sor, vannak új emberek, akikkel lehet építkezni. Érdemes lenne elnézést kérni a szavazóinktól, hogy: bocsánat, ezt elrontottuk, az önkritika, a felelősségvállalás a hitelesség szempontjából fontos politikusi képesség

– zárta mondandóját Mesterházy Attila.

(Borítókép: Mesterházy Attila 2021. október 4-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)