Donáth Anna: Nincs tudásunk arról, hogy képes-e győzni az ellenzék

20220329101602 PAP 7830
2022.04.14. 17:29
A pártelnök szerint a választások óta eltelt napok alapján úgy tűnik, hogy útkeresés helyett sokkal inkább azok a régi politikai reflexek tűnnek érvényesülni, amelyek a mostani bukáshoz is vezettek. Ezen változtatni kell, ha nem szeretnénk beletörődni a Fidesz örökkévalóságába.

Donáth Anna a Magyar Hangon megjelent publicisztikájában azt írja: az elmúlt napokban egyre többet merül fel a kérdés, hogy egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt demokratikus úton. Annak ellenére hogy igazságtalanul lejt a pálya a kormánypártoknak, nem lehet erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Bármennyire is fájó ezzel szembesülni, a mostani választási eredmény elsősorban az ellenzéki kampány és az ellenzéki politika hiányosságain múlt. Így viszont egyelőre nincs tudásunk arról, hogy egy fegyelmezett, a saját évtizedes hibáival elszámoló ellenzék le tudná-e győzni a rendszert választáson.

Mivel egyértelmű választ ezekre nem tud adni, felvet hét pontot, amelyek alapján a jövőbeli ellenzéki politikát alakítani kellene.

1. A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk.Nem tagozódhatunk be a miniszterelnök által kiépített hatalmi struktúrába, és nem legitimálhatjuk a rendszert azzal, hogy eljátsszuk a parlamenti demokráciát.A rendszeren kívül kell gondolkodnunk, és szimbolikusan is jeleznünk kell: nem leszünk a Fidesz díszellenzéke, a magát demokratikusnak mutató rendszer díszlete.Egy képviselő ugyanis ezerféleképpen képviselheti a választóit, de ezt elsősorban a törvényalkotáson kívül kell megtennie.

2. A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk. Részben azért kell túllépni a vég nélküli orbánozáson, mert teljesen hatástalan: láttuk, hogy mekkora kudarccal zárult az a választás, amin a fő kérdés az volt: „Orbán vagy nem Orbán?” Inkább azt kell megfogalmazni, hogy milyen az a Magyarország, amely nem csak egy uralkodó elité.

3. Nem építhetjük a politikánkat egy szűk keménymagnak szóló radikális akciókra.Április 3-án véget ért az egyre radikálisabb, egy szűk közönség igényeit kiszolgáló politizálás ideje is. Ez ugyanis a társadalom többségének szemében az ellenzék kormányzóképességét rombolja. 4. Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, helyette az emberek megélhetési problémáival kell foglalkoznunk.Nem lehet a Fidesszel egyetértve a Fidesz alternatívájaként fellépni. Ezértnem jobbról kell előznünk a Fideszt, hanem a magyar társadalmat egyre inkább tönkretevő szociális válságra kell választ adnunk.

5. A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába. Ki kell mondanunk, hogy a nyugati baloldaltól átvett, valódi érdekvédelem helyett szimbólumokra és szimbolikus kommunikációs csatározásokra épülő identitáspolitika a társadalmi többség megteremtésének valóságos akadálya.

Ettől függetlenül eltagadhatatlan, hogy a jelenlegi hatalom újabb és újabb kisebbségeket jelöl ki politikai ellenségnek, hogy a saját táborát egyben tudja tartani. A tempó csak nőni fog: a közelgő megszorításokat csak még brutálisabb gyűlöletkampányokkal tudja majd elfedni.

6. A magyar vidék mindennapjaiban kell jelen lennünk. A terepmunka nem állhat meg ott, hogy kinyílt az ajtó. Minden jelöltünknek és helyi aktivistánknak tovább kell folytatnia ezt a munkát, vissza kell térnie ezekhez az ajtókhoz, és közösséget kell szerveznie a szimpatizánsokból. Hiszen ez a közösség az, amely védelmet, erőt és motivációt adhat azoknak a helyi hősöknek, akik a legkisebb településen is készek felvenni a harcot a helyi fideszes kiskirállyal szemben.

7. Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon. Donáth Anna szerint nem volt megfogható üzenete az ellenzéki kampánynak, mert a legfontosabb döntésekhez hat párt, a miniszterelnök-jelölttel közösen pedig hét szereplő egyetértésére volt szükség. Így lett a kampány – szinte szükségszerűen – színtelen és szagtalan. Így biztos nem lehet felvenni a versenyt a Fidesz hatalomgyárával. Az ellenzéki összefogás egyáltalán nem tudta összeadni az ellenzéki(nek vélt) szavazatokat. Márpedig egy választás arról szól, hogy egy politikai ajánlatra hányan mondanak igent, és jelenleg nem mondtak elegen igent a sokszereplős ellenzéki összefogás ajánlatára. Az együttműködések miatt ráadásul roppant nehéz kibogozni ebből az egyes ellenzéki pártok valós támogatottságát. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)