Orbán Viktor is átvette megbízólevelét

D MTI20220420001
2022.04.20. 10:12
Május 2-án indul az új parlamenti ciklus, szerdán átvették megbízólevelüket a listán mandátumot nyert képviselők.

Ahogy arról beszámoltunk, Áder János köztársasági elnök május 2-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését. Az április 3-i választásokon a Fidesz–KDNP újra kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Az államfő határozata a legfrissebb Magyar Közlönyben is megjelent, az új parlamenti ciklus május 2-án, 11 órakor kezdődik. A köztársasági elnök az alakuló ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

A listás mandátumot nyert országgyűlési képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása április 20-án, az Országház kupolacsarnokában volt. A megválasztott képviselők – köztük Orbán Viktor – Téglási Andrástól, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökétől vették át megbízólevelüket.

Orbán Viktor közzétett egy videót az átvételről:

Az április 3-i választásokon a Fidesz–KDNP 48, a hatpárti ellenzék 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumhoz jutott. Összességében a kormánypártok 135 mandátumot gyűjtöttek (és ezzel ismét kétharmados többségbe kerültek), az Egységben Magyarországért 57-et, a Mi Hazánk hatot, a nemzetiségi listáról a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig egyet.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és parlamenti képviselője [b] átveszi megbízólevelét Téglási Andrástól, a Nemzeti Választási Bizottság [NVB] elnökétől az országgyűlési választáson listás mandátumot szerzett képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadásán, az Országház kupolacsarnokában 2022. április 20-án. Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)