Mérő László: Az ellenzéknek nincs víziója az országról

KARM7133
2022.04.21. 09:01
A neves matematikus szerint az ellenzék semmi olyat nem mondott a kampány során, amiért érdemes lett volna rájuk szavazni.

A Sárazsadányban ellenzéki szavazatszámlálóként jelen lévő professzor a Mandinernek adott interjújában kiemelte, az ellenzék legnagyobb problémája, hogy nincs elképzelésük az ország jövőjéről.

Az ellenzék minden hibája ellenére Mérő László nem lett Orbán Viktor rajongója, mert nagy disznóságnak tartja a CEU elüldözését, és az itthoni plakátokon történő üzengetést Brüsszelnek, miközben ott azért pénzt kérünk. A professzor a budapesti eredményeket ecsetelve rámutatott:

A főváros GDP-je az uniós átlag 140 százaléka, s a „Budapest-köztársaság” lakói alighanem EU-pártiak, ha külön ország lenne, pillanatokon belül euróval fizethetnének.

Majdnem Budapest is elúszott az ellenzéknek

Mérő László hozzátette, hogy az ellenzéki összefogás gyengesége miatt még a fővárost is sikerült „majdnem elszúrniuk”. Ő viszont azért szavazott októberben Márki-Zay Péterre, mert mást akart, mint Gyurcsány Ferenc vagy Tóth Bertalan, a Párbeszédet pedig jellegtelennek tartja. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampánybeli mondatait a matematikus megítélése szerint a Fidesz rosszindulatú propagandája torzította el:

Persze ez a dolga, nem vártam tőle egy percig sem fair play-t. Ezért is mentem el szavazatszámlálónak.

Mérő László a köztévébe is elment a napokban, amiért ellenzéki oldalról kritikát kapott, de szerinte ilyen helyzetben, ha nem tesz eleget a meghívásnak, akkor úgy viselkedett volna, mint a miniszterelnök, aki nem vitázik:

Márpedig én bármit hajlandó vagyok csinálni, csak azt nem, amit ő, mert azt nagyon utálom. 

A matematikus szerint az elmúlt évtizedben vitán felül rengeteget fejlődött az ország, de „ha a szomszédokat nézzük, sokkal többet is fejlődhettünk volna. Kár, hogy az uniós források egy részét ellopták vagy felesleges beruházásokra, térkövezésre és húszcentis kilátókra költötték. Disznóságok persze 2010 előtt is voltak, mára azonban üzemszerűvé váltak.”

Mérő A nemzeti burzsoázia megteremtését sem támogatja valódi verseny nélkül, mert így a rezsim kedvezményezettjei „csak ellustulnak és elkurvulnak”.

A professzor szerint felháborító az is, hogy az OLAF által kifogásolt Elios-ügynek itthon nem lett következménye. Úgy véli, nem lett volna nagy kunszt Orbán Viktorénál jobb ajánlattal előrukkolnia az ellenzéknek, de ez már tizenkét éve nem sikerül nekik, ezért is lesújtó a véleménye róluk.

(Borítókép: Karip Tímea / Index)