Niedermüller Péter: Gyurcsány Ferenc tekintélye töretlen

D MTZ20200301002
2022.04.23. 19:12
Semmi ok nincs arra, hogy ne Gyurcsány Ferenc folytassa a Demokratikus Koalíció vezetését, és őt okolni a választási vereség miatt „primitív módszer” – ezt mondta Niedermüller Péter, Budapest VII. kerületének polgármestere a Mandinernek.

Azt mondta: a budapesti eredményeknek, illetve a saját választókerületében született eredménynek nagyon örül ugyan, de az országos választási eredményt hatalmas csalódásként élte meg.

Arra, hogy nyer az ellenzék, és többséget szerez a parlamentben. [...] Ugyanakkor az meg sem fordult a fejemben, hogy a Fidesz szerez megint kétharmadot

– mondta a Demokratikus Koalíció (DK) polgármestere arra vonatkozóan, hogy mivel kalkulált a szavazás előtt. 

Niedermüller Péter szerint „rendkívül sok oka van a vereségnek”, de ezek közt a legfontosabb az, hogy „a Fidesz 2010 óta a maga képére formálta az ország jelentős részét, olyan politikai, társadalmi, szociális berendezkedést alakított ki, amelynek révén az emberek jelentős része úgy vélhette, a jelenlegi kormány biztosíthatja számukra a biztonságot, a viszonylagos jólétet. Ezt pedig elsősorban azokkal az intézkedésekkel érték el, amelyek révén a lakosság nem kis hányada jól járt anyagilag, itt többek között az otthonteremtési támogatásra, a fiatalok adómentességére, a családok megsegítésére utalok”.

Ezért gondolhatták nagyon sokan azt, hogy az a jó, ha minden marad a régiben, az már bevált, viszont az ellenzékkel a bizonytalanság várna rájuk. Ehhez jött még a háború, sajnos sokan elhitték azt a hazug propagandaszöveget, hogy az ellenzék belesodorná az országot a konfliktusba, a Fidesz viszont megvédi őket ettől

– mondta a DK politikusa, majd azt is hozzátette: nem volt az ellenzéki kampánycsapat tagja, ezért nem lenne korrekt, ha utólag kritizálná őket, de „azt felesleges lenne elvitatni, hogy követtek el komoly hibákat. Számos olyan akciójuk, megszólalásuk volt, amely sokakat elriasztott” – fogalmazott. 

Arról, hogy egyetért-e azzal a bírálattal, amelyet pártelnöke, Gyurcsány Ferenc fogalmazott meg a szavazás estéjén az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel szemben, azt mondta: „alapvetően igen”, mivel bár nemcsak Márki-Zay Péteren múlt az eredmény, de neki is nagy felelőssége van ebben.

A miniszterelnök-jelölt többször elismerte, hogy meggondolatlanul fogalmazott a kampányban, rossz mondatok hagyták el a száját. Ez egyfelől örvendetes, hiszen kész az önkritikára, ugyanakkor viszont sokra nem mentünk vele, előbb gondolkodnia kellett volna, és csak utána beszélni

– fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy szerinte Dobrev Klára „lényegesen jobb jelölt lett volna”, ha megnyeri az előválasztást. „Tény, hogy a miniszterelnök-jelölt esetében és néhány választókerületben nem a legmegfelelőbb, legesélyesebb politikus győzött, hanem az, aki mögött jobban felsorakozott az adott párt. Ezért sok más mellett az előválasztás intézményét is alaposan át kell gondolnunk” – fogalmazott Niedermüller Péter (az előválasztás alatt egyébként pont a Demokratikus Koalíció volt az, amely számos esetben taktikai szövetségre lépett a Jobbikkal egy-egy jelöltjük érdekében). 

A Demokratikus Koalíció politikusát az interjúban arról is megkérdezték: mit gondol arról, hogy több felmérés szerint az ellenzéki szavazók közül sokan Gyurcsány Ferencet tartják a választási vereség felelősének

„Rendkívül szánalmasnak, unalmasnak és intellektuálisan silánynak tartom a gyurcsányozást, akárki él is ezzel a primitív módszerrel. Márki-Zaynak pedig arról a megjegyzéséről különösen lesújtó a véleményem, hogy sokan átszaladnak az utca túloldalára, ha meglátják Gyurcsányt” – vélekedett.

Abban biztos lehet mindenki, hogy ez a választás egy pillanatig sem rengette meg a párton belül a DK elnökének tekintélyét, különösen annak tükrében, hogy a Demokratikus Koalíció lett az ellenzék legerősebb politikai formációja

– mondta, majd egy újabb kérdésre válaszolva azt is hozzátette, hogy szerinte Gyurcsány Ferencnek pártelnökként sem kell lemondania a vereség után, mert „a DK-ban nincs semmi ok a személyi változásra”.

(Borítókép: Niedermüller Péter, a párt alelnöke beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)