Az MSZP részt vesz a parlament alakuló ülésén

2022.04.28. 12:36
Megalakult az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja, és semmit sem bojkottálnak a parlamenti munkában.

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja alakuló ülésén egyhangú döntéssel frakcióvezetőnek választotta a párt társelnöki posztjáról leköszönő Tóth Bertalant, helyetteseinek pedig Gurmai Zitát és Harangozó Tamást

– írta az Indexnek küldött közleményében az MSZP sajtóosztálya.

Az ülésen döntés született arról is, hogy a szocialista frakció részt vesz az alakuló ülésen, valamint a frakció tagjai részt vesznek a parlamenti bizottsági munkában is.

A frakció tagjai ígéretük szerint képviselik mindazokat, akik Magyarországot igazságos, szabad, szolidáris és klímatudatos hellyé kívánják formálni.

Új társelnök és leépítés

Az MSZP távozó társelnöke a napokban arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben hiába tudtak stabil alapokat összerakni, Tóth Bertalan szerint fájdalmas lesz a következő pár nap: le kell építeniük ahhoz, hogy a hálózatot meg tudják őrizni, ami a mostani kampány gerincét is adta.

[…] itt az alkalom arra, hogy lezárjuk a párt eddigi múltját, a politikatörténet polcára tegyük, és egy új lapot nyissunk. Százharminckét éves a magyar szociáldemokrácia. Kell, hogy jövője, és ne csak múltja legyen

– mondta el az Indexnek adott interjújában Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki elindul az MSZP társelnökségéért. A politikus azon túl, hogy gyökeres változást szorgalmaz, még pártja nevét is megváltoztatná.

Sorra alakuló frakciók

Sorra alakulnak meg az április 3-i választáson parlamentbe bejutott pártok országgyűlési frakciói. A legutóbb a Mi Hazánk Mozgalom hattagú frakciója alakult meg szerdán, az élen Toroczkai László pártelnökkel.

Az április 21-én, a múlt hét csütörtöki Kormányinfón derült ki, hogy Kocsis Máté marad a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz frakcióvezetője.

Kedden megalakult a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakciója is: 18 fővel jelenleg ők lesznek az Országgyűlés második legnagyobb frakciója, Simicskó Istvánnal az élen.