Nem tudta leváltani alpolgármesterét Márki-Zay Péter, a testület nem támogatta

DSC0821
2022.04.29. 20:31
Márki-Zay Péter nem tudta leváltani alpolgármesterét. Az esetről és annak előzményeiről a hódmezővásárhelyi polgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt.

Márki-Zay Péter elmondta: a kilenctagú testületben minősített többség kellett volna az alpolgármester elmozdításához, azonban csak heten támogatták a polgármester előterjesztését, azonban nyolc szavazatra lett volna szükség. Így – élve munkáltatói jogaival – úgy döntött, hogy megvonja a jogköröket az alpolgármestertől, de hangsúlyozta: nem politikai, hanem munkahelyi vezetői döntésről van szó.

Arra a kérdésre, hogy beülne-e a parlamentbe, vagy Hadházy Ákossal értve egyet erre nem buzdítaná az ellenzékieket, Márki-Zay azt felelte:

egyetért Hadházyval, hiszen nálunk nincs demokrácia, és nem lenne szabad legitimálni ezzel a lépéssel a hatalmat.

Ugyanakkor azt is megérti, hogy jelenleg csak ez az egyetlen módja a legális pártfinanszírozásnak, hiszen ha dolgoznak a képviselők, akkor jár a pártoknak a támogatás.

Új párt nem lesz, tisztújítás viszont igen

Márki-Zay megerősítette, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nem alakul párttá, de hamarosan tisztújítás lesz. Új jobbközép pártot pedig szerinte továbbra is azért kellene létrehozni, mert ez jelenleg nincs a magyar pártpalettán. A jövőben az ellenállásnak azt a formáját erőlteti, amely a soron következő időközi választásokon az ellenzéki jelöltek támogatását sürgeti.

A hódmezővásárhelyi polgármester végül elárulta: kedden egyeztet a térség fideszes parlamenti képviselőjével, Lázár Jánossal, és már meg is vannak azok a témák, amelyeket mindenképpen felvet neki.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)