Garázdasággal vádolják a Momentum sajtótájékoztatóján pofozkodó férfit

image 6483441 (2)
2022.05.04. 09:33
A Fővárosi Főügyészség közölte: garázdasággal vádolnak egy 48 éves férfit, aki tavaly októberben az egyik párt által megrendezett sajtótájékoztatón hangosan szitkozódott, majd több politikust is – köztük a párt leköszönő elnökét – megpofozott.

2021. október 11-én délután az egyik párt a II. kerület, Széll Kálmán térnél sajtótájékoztatót tartott. A vádlott a sajtótájékoztatót többször is kiabálással, illetve hangos szidalmazással zavarta meg. Amikor a párt egyik elnökségi tagja felszólította, hogy ne zavarja a rendezvényt, a vádlott válaszul megpróbálta megütni a politikust, aki azonban maga elé emelte a karját, ezzel az ütést elhárította. Ezt látva, a párt sajtóreferense is felszólította a vádlottat, hogy fejezze be ezt a viselkedést, amire a vádlott tenyérrel megütötte őt. Később a vádlott – továbbra is szitkozódva – még felrúgott egy mikrofonállványt is, majd ezután kis időre elhagyta a helyszínt. Amikor befejeződött a sajtótájékoztató, a vádlott visszament a rendezvény helyszínére, és a párt elnöki tisztségéről leköszöntő politikust arcon ütötte

– olvasható a Fővárosi Főügyészség szerdai közleményében.

Tavaly október 11-én a Momentum tartott sajtótájékoztatót a Széll Kálmán téren, Fekete-Győr András és Orosz Anna közösen jelentették be: a párt tisztújításáig utóbbi látja el az ügyvezető elnöki feladatokat, mivel előbbi lemondott, azután, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában az utolsó helyen végzett. A Momentum új elnökévé végül Donáth Annát választották.

A momentumos sajtótájékoztatón megjelent egy férfi, aki a párt korábbi közleménye szerint „artikulálatlan és obszcén bekiabálásokkal próbálta megzavarni” az eseményt, majd „látva, hogy ez nem sikerül, fizikálisan ment neki az ott lévő momentumosoknak”.

A rendőrség órákon belül azonosította a sajtótájékoztatót megzavaró férfit. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a 48 éves V. Pétert előállították, és garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A Fővárosi Főügyészség friss közlemény szerint a budapesti II. és III. kerületi ügyészség a 48 éves férfit garázdasággal vádolja, és vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az ügyben tárgyalás mellőzésével hozzon érdemi döntést, így a vádlottal szemben büntetővégzéssel, közérdekű munka büntetést szabjon ki.

(Borítókép: Fekete-Győr András. Fotó: Kaszás Tamás / Index)