Kik kaptak helyet Novák Katalin elnöki csapatában?

D MTZ20220310041
2022.05.14. 18:52
Magyarország új köztársasági elnöke hétfőn bemutatta elnöki stábjának vezető pozíciót ellátó tagjait. A tagok között volt államtitkárokkal és diplomatákkal, valamint a közmédia korábbi műsorvezetőjével is találkozhatunk.

Az országgyűlés március 10-én választotta köztársasági elnökké Novák Katalint, aki a tíz év után búcsúzó Áder János helyére lép. Novák Katalin május 10-én, kedden vette át a Sándor-palota kulcsait a leköszönő államfőtől. Az új köztársasági elnök ünnepélyes beiktatására május 14-én, szombaton került sor.

A hivatalvezető

Ekler Gergely 2005–2006-ban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának volt az elnöke, majd az Élet és Tudomány neveléstudományi és pszichológiai rovatának szerkesztője.

2007-ben az Oktatási és Kulturális Minisztériumban dolgozott referensként, aztán felsővezetőként és tanácsadóként tevékenykedett több társaság ügyvezetésében, többek között az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kereskedelmi igazgatója, a Studiorum Consulting Kft. tanácsadója, a Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója, a GIRO Zrt. szolgáltatásfejlesztési főosztályvezetője, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója, a Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a KELER Központi Értéktár Zrt. stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója is volt.

Ekler Gergely évek óta Novák Katalinnal dolgozik, a későbbi köztársasági elnök korábban államtitkári pozícióban felelt a család- és ifjúságügyért, Ekler Gergely 2018–2020 között volt a kabinetfőnöke, titkárságvezetője.

Miután Novák Katalin tárca nélküli miniszteri tisztségben vitte tovább a családügyet, Ekler Gergelyből a stratégiai államtitkára lett. Ebből a pozícióból áprilisban mentették fel, és helyet kapott Novák Katalin köztársasági elnöki stábjában.

A kabinetfőnök

Schanda Tamás 2010-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezető szakmai titkáraként kezdett dolgozni, később volt az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kft. közoktatási osztályvezetője, 2013-tól vezető közoktatási szakértője. Ezt követően pályafutását a Magyar Külügyi Intézet koordinációs igazgatójaként folytatta.

2014-től folyamatosan államtitkár, 2016-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumánál ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, 2016-tól 2018-ig ugyanennél a tárcánál európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Útja ezután az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz vezetett, 2018–2019-ben európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, 2019-től az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára.

A diplomáciai ügyek felelőse

Altusz Kristóf karrierje 2002-ben a Külügyminisztériumban indult, az ezt követő években a külügyi területen több pozíciót is betöltött: volt az Európai Parlament magyar delegációjának koordinátora és az országgyűlés Külügyi Bizottságának tanácsadója is.

2010-től újra a Külügyminisztériumnál volt mint a Berlini Magyar Nagykövetség tanácsosi rangú, politikai kapcsolatokért felelős diplomatája. Hazatérése után 2014-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai Kétoldalú Kapcsolatokért Felelős Főosztályát vezette, majd kinevezték a minisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává.

2015-ben, a migrációs válság idején a magyar és az osztrák kormány közötti egyeztetések főtárgyalója, később a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások lefolytatásáért felelős miniszterelnöki megbízott, így a CEU-ügyben is tárgyalnia kellett.

Altusz Kristófot 2018-ban nevezték ki koppenhágai nagykövetté, 2021. január 15-től miniszterelnöki megbízottként koordinálja Orbán Viktor külügyi tevékenységét.

A kommunikáció felelőse

Volf-Nagy Tünde 2003-ban került a Magyar Televízióhoz. Többek között a Főtér, az Aranyág, a Készpénz és a Vevőszolgálat című műsorokon is dolgozott, valamint a 2005-ös eurovíziós dalfesztivál magyarországi válogatóján. Volt műsorigazgató-helyettes, tartalomfejlesztési szakértő és műsorvezető is.

2015-től az M1 berlini tudósítója, 2020. ősztől a köztévé riportere és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának a vezetője. Volf-Nagy Tünde nevéhez több, Orbán Viktorral készült interjú is fűződik.

A protokollfőnök

Manno István még 2020-ban váltotta Írországban a magyar nagyköveti poszton a korábbi televíziós Pálffy Istvánt.

Novák Katalin protokollfőnöke volt már miniszteri biztos, protokollfőnök a külügyminisztériumban, valamint milánói főkonzul is.

A főhadsegéd

Kun Szabó István vezérőrnagy Szolnokon volt többek között zászlóaljparancsnok, aztán 2007–2011 között az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis törzsfőnöke. 2011-től 2014-ig az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál parancsnok, Budapest Helyőrség parancsnoka. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkári pozícióját is betöltötte.

Kun Szabó István a Honvédkórház parancsnoksága után került a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz főhadsegédként, még Áder János elnöksége alatt. Novák Katalin köztársasági elnökként a Magyar Honvédség főparancsnoka is.

Az alkotmányosság és a jog felelőse

Módos Mátyás már a 2010 előtti években is jogi tanácsadó volt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban, 2010 után szintén az igazságügyi tárcánál dolgozott, onnan került az Országgyűlés Hivatalához vezető jogi tanácsadóként, később osztályvezetői pozíciót kapott.

A tervezés és elemzés vezetője

Király András László, Magyarország volt újdelhi nagykövete tervezésért és elemzésért felelős vezető az elnöki hivatalban.

A gazdasági igazgató

Kreutzer Richárd gazdasági igazgatóként dolgozott a KELER Zrt.-nél, ami egy központi értéktár, tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde.

Az elnöki titkárság vezetője

Vicze Katalin korábban az akkor még családügyi államtitkár Novák Katalin stábjában volt titkárságvezető.

(Borítókép:  Novák Katalin, a kormányzó Fidesz–KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.  Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)