Gárdony fideszes polgármestere szerint a gazdik vigyék haza a kutyaürüléket

2022.05.20. 16:56
Bizonyos polgármesterek és helyi önkormányzatok speciális kutyaürülék-gyűjtő köztéri kukákat telepítenek. A Gárdonyt vezető Tóth István arra buzdítja a kutyatartókat, hogy egészen hazáig vigyék az ebek hulladékát.

Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő környezetvédelmi akció gárdonyi eseményén. Ekkor lett figyelmes egy számára elgondolkodtató jelenségre a város vezetője, mikor nyolcéves unokája három-négy megtöltött kutyakakis zacskóval a kezében mászott ki a bokorból.

Tóth István pedig gyorsan meg is találta a jelenség ellenszerét: a tulajdonosok vigyék szépen haza a csomagolt kutyakakit.

Kedves kutyájukkal sétáló lakosaink! Szép dolog a kutyakaki összeszedése, de a csomagolt termék árokba dobása már nem környezetbarát cselekedet. Ne tegyék ezt! Kis csomagjaikat tegyék egy nagyobb zacskóba, vagy dobozba, s elegánsan vigyék haza!

– intézte a helyi lakossághoz finoman szólva kevésbé életszerű intelmeit Gárdony polgármestere pénteken hivatalos Facebook-oldalán

Tény és való, hogy a felelős állattartásnak szerves része a kutyaürülék gyors és precíz felszedése. A törvények alapján az eb termelését valóban a tulajdonosnak kell eltakarítania, hogy a kutya végterméke ne szennyezze a környezetet.

A fővárosi FKF honlapján szereplő állásfoglalás szerint a kutya által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni. Majd a zacskóba szedett székletet mindenek előtt a speciális kutyaürülék gyűjtő kukába kellene helyezni. Amennyiben ilyen nincs a közelben, a kommunális hulladékgyűjtőbe is beletehetjük.

Úgy tűnik, hogy Tóth István a kutyáknak különösebben nem barátja, mert a kutyapiszok hazaszállítására felszólító posztjában külön kiemelte, hogy a helyi rendeletet, miszerint tilos bármilyen állat beengedés és fürdetése a Velencei-tóba, az ő polgármestersége alatt született.