A felújított Klinikák metrómegállónál még a fű is nő a föld alatt

2022.05.21. 12:22
A megújult metróállomás terveihez a közeli Füvészkert, Magyarország első botanikus kertje adott inspirációt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere büszkén mutatta be hivatalos Facebook-oldalán a kék metró felújított, akadálymentesített állomásainak sorában a Semmelweis Klinikákat.

Az M3 metróvonal felújításának utolsó szakaszaként a PARAGRAM Stúdió mérnökei készítették el a Deák téri és az Arany János utcai állomás mellett a Semmelweis Klinikák felújításának építészeti terveit is.

Karácsony Gergely szerint nem volt könnyű dolga a mérnököknek, mert a frissen átadott három állomás közül a klinikáknál volt a legkevesebb hely ferdeliftek beépítésére: ezeket a három mozgólépcsőre tervezett lejtaknába kellett bepréselni.

Az akadálymentesítéshez szükséges feladatot végül parádésan megoldották: a lift üvegfalak között siklik az állomáshoz vezető akna közepén. (...) Az állomás alacsony belmagasságú, de amennyire lehet, a tervezők tágították a teret: a mennyezeti burkolat fölött felsejlik a sárgára festett tartószerkezet, az oszlopok karcsúbbak lettek

– méltatta a metróaluljárót tervező építészek munkáját Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely a posztban arról is beszámolt, hogy a Semmelweis Klinikák aluljáróban is Budapesten tervezett és gyártott betonpadokra lehet leülni, a padok körüli, a régi állomásra utaló sárga burkolaton pedig fűszálak hajladoznak.

Mindez nem véletlen: az állomás terveihez a közeli Füvészkert, Magyarország első botanikus kertje adott inspirációt.

A környezetvédelem mellett az örökségvédelem szintén fontos szempont volt a metrómegálló felújításakor. Éppen ezért az állomás felszíni épületéből, amit lehetett, megőriztek. Az eredeti METRO feliratot például a Közlekedési Múzeum kapta meg. A felszíni építési terület helyén pedig egy új zöldfelület, egy városi zsebpark jött létre – számolt be a felújítási munkálatok eredményéről Karácsony Gergely.