Újabb halpusztulás a Városligeti-tóban

HNT 8129
2022.05.24. 20:00
Kedd délben ismét haltetemeket találtak a fővárosi Városligeti-tóban. A vízvizsgálatot a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. munkatársai végezték el több külső laboratórium munkatársával.

Nem mutattak ki toxikus anyagot a laboratóriumi vizsgálatok, amelyeket a Városligeti-tónál történt halpusztulások után végeztek el – tájékoztatta az MTI-t a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.

A közlemény szerint a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak. A társaságot kedd dél körül értesítette a Városliget Zrt. arról, hogy haltetemeket találtak a tónál.

A víz vizsgálatát a BGYH dolgozói önállóan, illetve külső, független akkreditált laboratórium munkatársaival kezdték meg a helyszínen, mégpedig úgy, hogy a kormányzóaknánál és a tóba történő bevezetés pontjánál is vízmintát vettek.

Ezután megmérték a víz pH-értékét, hőmérsékletét, oldottoxigén-szintjét, valamint aktívklór-tartalmát is.

A beszámoló szerint megállapítható, hogy a tó vize piszkos, békalencsés, algás, valamint a levegőztető szökőkút nem működött.

Az eddigi helyszíni vizsgálatok azt állapították meg, hogy a víz összetétele, hőmérséklete megfelel az előírásoknak, ezért nem láttak okot arra, hogy a vizet elkormányozzák.

Kitértek arra is, hogy az április elején történt halpusztulás után a BGYH továbbra sem kapta meg az összes hivatalos vizsgálati eredményt.

A külső, független akkreditált laboratóriumtól eddig kapott eredmények azt erősítik meg, hogy a Széchenyi Gyógyfürdőből kibocsátott víz összetevőinek mértéke nagyságrendekkel alulmaradt a jogszabályban foglalt és vízjogi üzemeltetési engedélyben nevesített küszöbértékektől.

Hozzátették, hogy a BGYH-tól nem került szennyezett víz a tóba.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)