A DK és a Momentum konfliktusa miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés, Karácsony elnézést kért

D NOE20220525008
2022.05.25. 09:50
A Fővárosi Közgyűlés szokásos hónap végi ülése elmaradt, Karácsony Gergely a képviselők és a megjelentek elnézését kérte.

A fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között kialakult konfliktus miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés mai ülése. Karácsony Gergely főpolgármester rögtönzött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, nem a fővárosi frakciók vagy a budapesti polgármesterek közti feszültségről van szó.

A DK és a Momentum között jelenleg áthidalhatatlannak tűnik az ellentét. A főpolgármester hangsúlyozta, nem Bősz Anett jelölésének kérdése áll a háttérben, 

nem is a fővárosi önkormányzat munkájával van probléma, hanem az elkövetkezendő hónapok időközi választását érintő ügyekben nem jutottak dűlőre. 

„Ennek levét azonban mi isszuk meg” – fogalmazott Karácsony Gergely. Kérdésre válaszolva elmondta, a vita a budapesti időközi választást érinti.

Személyi kérdéseken vitatkozik a baloldal, a pártok érdekei és a pozíciókon való osztozkodás fontosabbnak tűnik, mint a város ügyeinek közös intézése – kommentálta a történéseket Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Bár a főpolgármester cáfolta, értesülésünk szerint a DK főpolgármester-helyettesének jelölt Bősz Anett megválasztását a Momentum addig nem kívánta szavazatával támogatni, amíg az időközi választások jelöltjei kiválasztásáról le nem zárul az egyeztetés. Ezt a felvetést Wintermantel Zsolt is reális forgatókönyvnek tartotta.

A Momentum hivatalosan arról tájékoztatta a DK-t, hogy a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem fogja megszavazni Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válását,

 ezért döntött a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés elhalasztása mellett – közölte a Demokratikus Koalíció sajtóközleményében. Emiatt felszólították a Momentumot, hogy szavazza meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek a következő Fővárosi Közgyűlésen. Azt írták: "nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget és Budapest kormányozhatóságát".

A jövő héten biztosan nem tudják megtartani a ma elmaradt közgyűlést a főpolgármester külföldi tárgyalásai miatt.

(Borítókép:  Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)