A tarifaemelés után újra vonzó lett a taxisszakma Budapesten

2022.06.01. 20:10
Egyre többen kacérkodnak a visszatérés gondolatával azok közül, akik átmenetileg vagy akár hosszabb időre hátat fordítottak a taxisszakmának, miután újra jelen van az utazási kedv. Erről Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke beszélt az InfoRádiónak.

A 2019-es 7000 főről 5000 alá zuhant a Budapesten munkát vállaló taxisok száma, jelenleg mintegy 5100-an foglalkoznak személyszállítással a fővárosban, árulta el Metál. Mint mondta, a május elején életbe lépett tarifaemelések után – amikor is az alapdíj 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedett – átlagosan 10-15 százalékos fuvarszámcsökkenés volt megfigyelhető, de van olyan társaság, amely ebből semmit nem érzékel. Metál szerint a helyzet nemsokára rendeződhet.

Az elnök hozzátette: több, a taxizással ideiglenesen felhagyó munkavállaló próbálja most visszaküzdeni magát a pályára, egyebek mellett a lejárt engedélyeik pótlásával vannak elfoglalva jelenleg, ők hamarosan visszatérhetnek a taxis „állományba” – írja az Infostart.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hány taxisra lenne szükség Budapesten, Metál azt válaszolta, ezt nehéz megmondani, mivel ezt a kereslet–kínálat tengely befolyásolja.