Vigyázat, hétvégén veszélyben a papák éleslátása!

2022.06.17. 13:12
Magyarországon kevéssé ismerik ezt az ünnepet, de azokban a családokban, ahol tudnak róla, június harmadik hétvégéjén az apákat köszöntik a gyerekek. Az apák pedig elérzékenyülnek.

Az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be a családban, a gyermekek nevelésében Magyarországon. Az apai jelenlét nemcsak a gyermekek, de a férfiak számára is testi-lelki egészséget védő tényező. 

Ma már sokkal több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt élhessen, mert több gyermek születik házasságban, és csökkent a válások száma – áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért apák napi közleményében.

Az apák napja az Egyesült Államokból terjedt el, ahol először egy édesapja által felnevelt nő kezdeményezte a megünneplését 1909-ben. Az apák napja 1972-től vált hivatalos ünneppé a tengerentúlon

Magyarországon 1994-ben indítottak mozgalmat az Apák Napja bevezetésére, és ma már egyre többen ünneplik hazánkban is az apákat, leginkább a fiatalabb korosztály körében. 

A gyermek fejlődésében, személyiségének formálódásában nagy szerepe van az apaképnek, a későbbi életet jelentősen befolyásolja az édesapával való viszony. Kutatások bizonyítják, hogy az aktív apai jelenlét a gyermekek és az apák életminőségét is javítja, több a boldog és elégedett ember az együtt élő apák és gyermekeik között. Míg régen főként a család eltartása és védelme volt a legfontosabb szerepe egy férfinak, napjainkban már egyre többen vesznek részt a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában, manapság nagyjából a kisgyermekes apák háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás.

A KINCS felmérése alapján 

ma már a szülések hatvan százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban pozitívabb szülésélményről számolnak be. 

Jó tendencia, hogy egyre több gyermek születik és él olyan családban, amelyben mind a két szülő jelen van. 2015-höz képest közel másfélszeresére nőtt a házasságban születő kisbabák aránya. Korábban a gyermekek fele (52 százalék), ma már közel háromnegyede (70 százalék) olyan családba születik, ahol házasok a szülők. Ez rendkívüli növekedés, ami Európában egyedül csak Magyarországon történt meg az elmúlt években, ezzel az unió átlaga fölé emelkedett a házasságon belüli szülések aránya Magyarországon. 

2010 óta megduplázódott a házasságkötések száma, és közel negyvenszázalékos csökkenéssel hat évtizedes mélypontra esett vissza a válások száma. E kedvező folyamatoknak köszönhető, hogy mára már közel százezerrel csökkent az egyszülős családok száma, azaz egyre több gyermeknek adatik meg, hogy mindkét szülőjével együtt éljen.