Gulyás Gergely: A cigányság a magyar nemzet államalkotó tényezője

2022.06.23. 20:48
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök című budapesti vándorkiállítás megnyitóján hangsúlyozta a cigányság államalkotó szerepét.

„A cigány közösség közülünk való, és velünk él évszázadok óta, a magyar Alaptörvény is világosan fogalmaz: a cigányság a magyar nemzet államalkotó tényezője” – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Amikor a magyar nemzetről beszülünk, a cigányokról is beszélünk

– tette hozzá Gulyás Gergely.

A magyar cigányság hőseit vonultatják fel országszerte

A roma hősöket bemutató vándorkiállítás az elmúlt fél évben 25 helyszínen volt látható az ország minden részén: falvakban, kisvárosokban, de megfordult megyeszékhelyeken is, és eddig sok tízezren látták – hívta fel a figyelmet Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Csak azok tudnak hősökké válni, akik mindenük fölé közösségük javát helyezik, és azt szolgálják. A mi hőseink, akik cigányként a magyarságukat őrizték és ápolták: példaképeink

– hangsúlyozta Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

A tárlat tablókon keresztül mutatja az 1956-os forradalom és a rendszerváltozás idején példaértékű szerepet vállalt magyar cigányság hőseit.

(MTI)