Hiába kapott 40 millió eurós támogatást, három hónapja nem fizeti a dolgozóit a napelemgyár

DKRCS20201210016
2022.06.27. 07:34
A napelemgyár dolgozói már három hónapja nem kaptak fizetést. Az OLAF mellett már a magyar hatóságok is vizsgálják annak a gyárnak az ügyét, amelynek indulásában Áder János és Palkovics László is részt vett, továbbá a milliárdos állami támogatás mellett uniós támogatást is kapott.

Még a márciusi fizetésüket sem kapták készhez a csornai EcoSolifer Heterojunktion Kft. dolgozói. Már nyolc éve húzódik a kisalföldi napelemgyár kínlódása, pedig tekintélyes erők segédkeztek az elindításában.

Az alapkő letételénél a csornai származású Áder János is jelen volt mint köztársasági elnök. A projektet 1 milliárd forint egyedi támogatással indította el a kormány, még 2014-ben. Ezután a napelemgyár további 1,9 milliárd forint uniós támogatásban részesült. A beruházás tervezett költségvetése 15 milliárd forint volt, ehhez az Eximbank Zrt. nyújtott 22,4 millió eurós kölcsönt. 

Mivel négy év elteltével sem készült el a gyár, ezért a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át a hitelezést. Ők a kölcsön keretét 40 millió euróra emelték, amit azzal indokoltak, hogy meg kell duplázni a gyártókapacitást, mert annyira megnőtt a kereslet. Az uniós pénzekkel kapcsolatban az OLAF, az Unió csalás elleni hivatala is vizsgálatot kezdett. 

A projekttel kapcsolatban a magyar hatóságok is vizsgálatot indítottak, a talált szabálytalanságokat azonban még öt év elteltével sem hozták nyilvánosságra. A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére a minap úgy kerülte meg a feleletet Latorcai Csaba miniszterelnökségi államtitkár, hogy az elsőfokú döntés valóban megszületett, de mivel a jogorvoslati határidő még nem telt el, a határozat még nem jogerős

A gyárat 2020 decemberében adták át, az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is beszédet mondott. A beruházott összeg addigra elérte a 18,9 milliárd forintot, amelyből az állami támogatás 2 milliárd forintot tett ki. A projekt elindítása után hat évvel megkezdődött a termelés a csornai gyárban, az első év eredményeiről azonban semmilyen információ sem található – írja a 24.hu

Az Opten adatbázisa szerint a 2020-as évre bő 1,7 milliárd forint veszteséget termelhettek. A cégdokumentumokból ugyanakkor az látszik, hogy meggyűlt a NAV-val az EcoSolifer baja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság végrehajtási eljárást rendelt el idén június 10-én. 

(Borítókép: Dolgozó az EcoSolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)