A Momentum a frakcióvezetői cseréről: Tanulási fázisban vagyunk

D NOE20220628040
2022.07.06. 12:53
Közleményben jelentette be a Momentum, hogy Fekete-Győr András helyett Gelencsér Ferenc, a párt nemrégiben megválasztott elnöke lesz a képviselőcsoportjuk frakcióvezetője. Gelencsér Ferenc az Indexnek adott interjújában még arról beszélt, nincs napirenden, hogy Fekete-Győr Andrást leváltsák. Megkérdeztük a párttól, hogy mi változott azóta.

Friss közleményében a Momentum azt írta: a párt elnöksége a párt parlamenti frakciójával egyeztetve döntött úgy, hogy a párt ideális működése és hatékony munkaszervezése érdekében a tavaszi ülésszakot követően személyi cserét eszközöl a frakció élén.

Gelencsér Ferenc, a Momentum május 29-én megválasztott elnöke a párt tisztújítása után interjút adott az Indexnek. Akkor megkérdeztük tőle: nem lenne célszerűbb, ha a pártelnök vezetné a képviselőcsoportot is?

Gelencsér Ferenc azt válaszolta, hogy ez a kérdés nincs napirenden, és a párt elnökeként neki rengeteg dolga lesz.

Az elnökség mellett a frakcióra támaszkodva szeretném megerősíteni a Momentum támogatottságát, ellenzéki alternatíva építési képességét, ennek részeként többek között a szakértői bázis kiszélesítésével, politikusaink szakmai kompetenciáinak erősítésével és a nyilvánosság előtti felépítésükkel a kormányzó képesség bizonyítása is közös feladatunk lesz. Egy pártelnöknek és egy frakcióvezetőnek egészen más típusú feladatai vannak. Kiváló munka- és baráti kapcsolat van közöttünk Fekete-Győr Andrással. Az április 3-i választásokat követően kifejezetten előnyös, ha a szervezet több lábon tud állni, és különböző emberek különböző szinteken tudnak tevőlegesen hozzáadni a közösség épüléséhez

– fogalmazott a Momentum új elnöke az Indexnek.

A frakcióvezetői posztot érintő bejelentést követően megkérdeztük a Momentumtól, hogy mi változott Gelencsér Ferenc 06. 22-i álláspontja óta. Továbbá a következő kérdéseket tettük még fel:

  • Miért került mégis napirendre, hogy lecseréljék Fekete-Győr Andrást a frakcióvezetői posztról?
  • „Egy pártelnöknek és egy frakcióvezetőnek egészen más típusú feladatai vannak.” Hogyan tudja majd összeegyeztetni Gelencsér Ferenc a pártelnöki és a frakcióvezetői munkát?
  • A frakcióvezetői poszton történt változáshoz van köze annak, hogy hétfőn Kövér László házelnök bejelentette: Fekete-Győr András mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány érkezett az Országgyűléshez a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított közvádas ügyben?

Szoros kapocsban

Válaszként a Momentum közölte: a döntés hátterében nem személyi vagy belső politikai okok, hanem hatékonysági és munkaszervezési megfontolások állnak, és az, hogy a Momentum következő kétéves építkezéséhez a legmegfelelőbb szervezeti kereteket biztosítsák.

Közösségünk fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a párt és a frakció szorosan együtt dolgozzon a közös célok elérése érdekében. El kell ismernünk, hogy tanulási fázisban vagyunk, ahol mind a korábbi, mind az új elnökségnek, mind pedig a frakció tagjainak ki kell ismernie, hogy mi a frakció és a párt működtetésének és a munka összehangolásának legmegfelelőbb módja

– olvasható a párt Indexnek küldött közleményében.

Azt is írták: az alakuló ülés és a tisztújítás óta eltelt hetek megmutatták számukra, hogy a párt irányítása és a hatékony munkaszervezés érdekében az a célravezető, ha a parlamenti frakció és a párt vezetése az eddigieknél szorosabban összekapcsolódik.

„Nagyon sok példa van arra, hogy egy személy tölti be a pártelnöki és a frakcióvezetői pozíciót. Gelencsér Ferenc számára nem ismeretlen terület a frakció irányítása, frakcióvezető-helyettesként eddig is részt vett ebben a munkában. A változás nem jelenti azt, hogy ezentúl minden feladatot egy személyben kell Gelencsér Ferencnek elvégeznie: elnökként a Momentum hat elnökségi tagja, frakcióvezetőként pedig a frakcióvezető-helyettesek és a frakcióigazgató segíti a munkáját” – közölte az ellenzéki párt.

Azt leszögezték, hogy Kövér László házelnök parlamenti bejelentésének a döntéshez semmi köze. Fekete-Győr András ügyét jelenleg a mentelmi bizottság vizsgálja, melynek eredménye őszre várható. Az ellenzéki politikust hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, egy 2018-as, Kossuth téri tüntetésen egy lila füstszóró eszközt – saját állítása szerint – „ejtett” két rendőrsorfal közé.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2022. június 28-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)