A sör és a cigi is drágulni fog

GettyImages-1241129721
2022.07.06. 10:33
Az infláció és a különadók miatt elkerülhetetlen, hogy a nyári slágerek ára emelkedjen. A magyarok mélyen a zsebükbe nyúlhatnak majd, ha sört vagy cigarettát akarnak vásárolni.

Az infláció és a háborús gondok miatt nem csak az élelmiszerek ára fog emelkedni. A július első napjától érvényes különadók miatt drágulni fog a sör és a dohány is. A jegybank múlt heti bejelentése alapján nincs ok az optimizmusra; az infláció csak ősszel kezd el enyhülni és még másfél év kell ahhoz, hogy a jegybanki célt elérje.

A sörgyárak és a vendéglátósok szerint muszáj emelni, mert csak így maradhat meg a minőség, és nincs választásuk. Ennek a döntésnek pedig a fogyasztók isszák meg a levét. Hogy mekkora áremelésre lehet számítani, még nem tudják. 

Július elsejétől a nagyüzemi sörök esetében az adó 1800 forintra nő hektoliterenként, függően attól, mekkora az ital tényleges alkoholtartalmi foka. Ez az összeg június utolsó napjáig 1620 forint volt, ami nagyjából 10 százalékos emelkedést jelent. 

Nem fogják vissza magukat az emberek

A Pénzcentrum utánajárt, hogy vajon az áremelés hatására kevesebbet fognak-e költeni a magyarok sörre és dohányárura. Vámos György, a Magyar Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint például a fagylaltot illetően nem fogják majd vissza magukat a magyarok, a sörrel viszont más a helyzet.

Ha a sör jelentősen drágulni fog, akkor ott bizony a szokásosnál is jobban megnézi majd az árat a vásárló. Egy ponton túl már nem fogja megvásárolni kedvenc termékét sem, mert a magyar fogyasztó kimondottan árérzékeny: vagy kevesebbet vásárol, vagy olcsóbbat fog keresni

– nyilatkozta Vámos György.

Elmondta azt is, hogy a szokásosnál többet költött a lakosság élelmiszerre az év első felében, ami nem a féktelen költekezés, hanem az árak emelkedése miatt van.

Van olyan sörgyártó cég, amely viszont reméli, hogy a magyar sörfogyasztók töretlenül nyitottak lesznek a minőségi és a különleges sörök iránt, valamint a kedvező időjárás is optimizmusra ad okot.

Halálos ítélet

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy gondolja, a vendéglátósoknak a túlélés a tét:

Egészen egyszerűen nem tehetik meg az éttermek vagy a bárok vezetői, hogy a sörgyárak emelését nem építik bele a saját áraikba. Ha nem teszik meg, akkor az annak az adott üzletnek a halálos ítélete.

Szerinte nem a 10 százalékos áremelés rettenti el az embereket, hanem összességében lesznek óvatosak. A vendéglátósok ezen tényezők mellett is csak óvatosan fognak emelni, hiszen minden áremelés negatívan hat a fogyasztói kedvre. 

A cigaretták ára szintén emelkedett a napokban, ám elképzelhető, hogy hamarosan újabb száz forintokkal lesz drágább a dohánytermék. A különadó a dohánytermékeket is érinti, és nehezen elképzelhető, hogy a gyártók ne terheljék rá a fogyasztókra az emiatt megugró költségeket. 

A trafikosok érdekvédelmi szervezete azt nyilatkozta a Pénzcentrumnak, hogy biztosak benne, hogy a dohányosok egy jó része a dobozos cigi helyett inkább a zacskós szárított dohányt és a cigarettapapírt veszi majd jobban, és maguknak készítenek belőle szívnivalót.

(Borítókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)