Munkaerőhiány miatt leállt a gyermekintenzív ellátás a szolnoki Hetényi Géza Kórházban

D  BJ20151203007
2022.07.07. 20:14
Munkaerőhiány miatt nem tudnak gyermekintenzíves ellátást igénylő műtéteket végezni a szolnoki Hetényi Géza Kórházban – erről először Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő írt közösségi oldalán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozata szerint a kórház nem tudja elvégezni az intenzív ellátást igénylő műtéteket vagy ellátni az intenzív háttereket igénylő eseteket, így a súlyos állapotú gyerekeket az év végéig tovább kell szállítani Budapestre, Kecskemétre, Miskolcra vagy Debrecenbe. A dokumentumot nyilvánosságra hozó egészségügyi szakértő szerint veszélyes a helyzet.

Egy baleseti mechanizmus esetén az aranyóra fogalma lép életbe, ami azt jelenti, hogy az egy órán belüli ellátás definitív, tehát a végleges ellátóhelyre szállítás és az ellátás megkezdése gyakorlatilag egy életmentő beavatkozás

– nyilatkozta Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az RTL-nek.

Kunetz Zsombor szerint több kórház küzd munkaerőhiánnyal, de ezt sokszor inkább felújítással vagy egyéb okokkal próbálják álcázni, viszont vannak olyan helyek, mint Szolnok is, ahol felvállalják a problémákat, és ez véleménye szerint nagyon dicséretes a kórház részéről.

A szolnoki kórház a határozat szerint azért kért segítséget az NNK-tól, mert a szakemberhiány miatt nem tartotta biztonságosnak a betegellátást. A város egyik ellenzéki képviselője azt állítja, hogy ugyanezt mondták neki a kórházban dolgozók.

Ők fogalmaztak így, hogy a Hetényi Géza Kórházban sajnos süllyed a hajó, és ez már nyílt titok, hogy a gyermekintenzív ellátást sem tudják biztosítani.

– mondta László Norbert, az MSZP önkormányzati képviselője.

A kórházban nyugdíjazás, betegség és gyermekvállalás miatt hiányzik több dolgozó, de igyekeznek pótolni a hiányzó személyeket.

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet új épülettömbje Szolnokon 2015. december 3-án. Fotó: Bugány János / MTI)