A Momentum politikusai feljelentették Karsay Ferenc fideszes polgármestert

2022.07.20. 10:32
A Momentum budafok-tétényi politikusai, Havasi Gábor fővárosi képviselő és Kerekes Gábor helyi képviselő július 18-án feljelentést tettek a XXII. kerületi önkormányzat működésével kapcsolatban különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt – tájékoztatott a Momentum Mozgalom.

A közleményből kiderült a feljelentés tárgya is, miszerint Karsay Ferenc, a XXII. kerület fideszes polgármestere egy civil önkormányzati képviselő, Jurás László által vezetett egyesületnek törvénytelen szerződések alapján 180 millió forintot fizetett ki szavazatvásárlás céljából.

A párt szerint a XXII. kerületben többségben vannak az ellenzéki szavazók, emlékeztettek, hogy 2019-ben a képviselőválasztást, 2022-ben az országgyűlési választást is megnyerte az ellenzék.

Az önkormányzatban mégis Karsay Ferenc, Budafok-Tétény fideszes polgármestere és a Fidesz van hatalmon, mert Karsay Ferenc törvénytelen és erkölcstelen eszközökkel tartja fenn a hatalmát: megvásárolja az embereket, hogy támogassák

– fogalmaztak. Kiemelték, hogy az egyik ilyen ember Jurás László, aki 2019-ben még az ellenzék színeiben került be a testületbe mint képviselő, „de azóta nyíltan átállt Karsay oldalára”.

Nem az első feljelentés

Mint kiderült, a Momentum XXII. kerületi képviselői már 2021 augusztusában is feljelentést tettek az ügyben. A rendőrség akkor különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el Budafok-Tétény önkormányzata ellen, a nyomozást a Budapesti Rendőr-Főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja.

Az elmúlt egy évben kiderült újabb információk alapján a Momentum képviselői a mostani feljelentést különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt tették meg

– olvasható a közleményben, mely részletezi azt is, hogy az önkormányzat pénzügyi támogatást nyújtott a Jurás László vezette ipartestületnek a székháza felújítására.

A párt tájékoztatása szerint a feljelentés bizonyítékokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy törvénytelen módon, közbeszerzés nélkül választották ki a felújítást végző céget, és a támogatási szerződéseket is törvénytelenül írták alá.

Emlékeztettek, hogy a jogszabályok szerint nem részesülhet támogatásban az az egyesület, amely a megelőző öt évben párttal közös jelöltet állított egy választáson.

„Jurás László, az Ipartestület elnöke, a 2019-es önkormányzati választáson pártok és az Ipartestület közös jelöltje volt, és így lett önkormányzati képviselő. Ezek után a törvény értelmében az Ipartestület öt évig nem kaphatott volna közpénzből támogatást” – hangsúlyozta a párt, hozzátéve, hogy Jurás László az ipartestület nevében nyilatkozott is arról, hogy a kizáró okok az ő esetében nem állnak fenn. A Momentum szerint ez a nyilatkozat egyértelműen hamis volt.