Lázár János takarékoskodásra kéri a magyar családokat és az államot

D NOE20220704036
2022.07.21. 20:54
A Rádió 7 Közös Nevező nevű műsorának volt a vendége Lázár János építési és beruházási miniszter, aki több témát is érintett. Hangsúlyozta: a kata adónem átalakítására azért volt szükség, mert a háború miatt az államnak tartalékot kell képeznie.

Lázár János leszögezte: az elmúlt harminc év legjobb kormányzati döntése volt a Fidesz–KDNP részéről a rezsicsökkentés bevezetése, amely, mint mondta, a magyar lakosság érdekeit szolgálta és szolgálja. Az országgyűlési képviselő szerint tíz év alatt minden magyar család nagyon sok pénzt tudott megspórolni az intézkedésnek köszönhetően, azonban a külső politikai és gazdasági kilátások miatt hozzá kellett nyúlni a rendszerhez.

Az áram és a gáz mindenki számára sokkal drágább lesz, mint korábban. A nyugati világ, a döntéshozók, üzletemberek, a nyugati hálózatok úgy határoztak, elvágják magukat az orosz áramtól és gáztól, így nem az a kérdés, mennyibe fog kerülni az energia, hanem az, hogy lesz-e. Oroszország is olyan politikát folytatott, amely a gázt, az energiát, az energiaforrásokat háborús célokra használja föl, tehát a háború részévé vált az energiaellátás és az energia ára. Ez megváltoztatta a korábbi magyar helyzetet, mert ha a régi árak maradnak, a rezsicsökkentés korlátlanul fenntartható lett volna. A magyar kormány ebben a helyzetben arra kényszerült, hogy átgondolja a rezsicsökkentést

magyarázta Lázár János.

A gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó tervekkel kapcsolatban elmondta: másokhoz hasonlóan ő is úgy látja, az orosz áram és gáz megbélyegzése miatt komoly az esélye, hogy a következő hónapokban, télen nem lesz elegendő energia Európában. Hozzátette: Nyugat-Európában ellátási zavarokra kell felkészülni. Akinek van lehetősége, tegyen lépéseket áram- és gázfüggőségének csökkentésére – üzente a magyar embereknek a politikus.

Lázár János a kata adónem átalakítására is kitért: elmondása szerint azért volt szükség a változtatásra, mert a háború miatt az államnak tartalékot kell képeznie.

Sajnos rákényszerültünk, hogy bizonyos kapukat bezárjunk, ilyen volt a kata kedvezményes adózás is. A pénzre most máshol van szükség. Tartalékot kell képezni, átcsoportosítani a háborús védekezésre, a rezsicsökkentés megvédésére, sőt, ősszel várhatóan a Covid is visszajön, erre is fel kell készülnünk

– hangsúlyozta a miniszter, aki fontosnak tartja, hogy az állam, az önkormányzatok és a családok is takarékoskodjanak, képezzenek tartalékot.

Rossz iránynak tartom, ha valaki a katázókra úgy tekint, mint akik visszaéltek vagy csaltak az adózásban. Ezt a kaput az állam nyitotta meg, a könnyített adózással 455 ezren éltek, de sajnos nem tudjuk tovább fenntartani. Ezek a lehetőségek elfogytak, ezek a kapuk bezárultak, mert a pénzt máshová kell biztosítanunk, tartalékot kell képeznünk. Azoktól, akik úgy érzik, hogy az éven belüli változás túlzottan megterhelő, országgyűlési képviselőként elnézést kérek

– tette hozzá Lázár János.

(Borítókép: Lázár János építési és beruházási miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)