Eger polgármestere kitiltaná a városból a Tarna folyót kiszipolyozó borászatot

DSC3334
Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere kitiltaná a városból azt a borászatot, amelyik az aszály idején is szivattyúzta a Tarna folyó vizét.

A polgármester a közgyűlés elé terjeszti a javaslatot, miután hétfőn bejelentette a közösségi oldalán, hogy az aldebrői Tóth és Tóth Borászatot, valamint minden termékét kitiltaná a város összes rendezvényéről. 

A borászat Verpelét és Kápolna között alakított ki egy homokzsákgátat, amelynek segítségével a még meglévő csekély víz folyását is megakasztották, hogy kiszivattyúzhassák a mederben csordogáló összes vizet. A gátat civilek egy csoportja bontotta el később. 

A borászat vezetője szerint a cégnek van engedélye arra, hogy a patak vizét locsolásra használja, ám ezt a gátat elbontó civilek a pusztító aszály miatt erősen kifogásolták. Bóday Pál természetvédő aktivista, a kápolnai Macskaárvaház vezetője „ökológiai bűncselekményként” hivatkozott a történtekre azután, hogy a patak alsóbb medrében teljesen elapadt a víz.

Hasonlóan elítélően nyilatkozott Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere is, aki a Facebook-oldalán közzétett bejegyzéshez néhány képet is csatolt a kiszáradt patakról. 

Ezeket a fotókat ma délelőtt készítettem Tófaluban a Tarna-hídról, de nincs Tarna! Mert egy aljas, gátlástalan vállalkozás úgy döntött, hogy az élővilágunknál, a környezetünknél és a jövő nemzedékeinél is fontosabb számukra a cég és a profit, ezért úgy gondolták, hogy mivel aszály van, ők nyugodtan kiszivattyúzhatják a Tarnát

– írta. A polgármester azzal folytatta a bejegyzést, hogy még most sem lehet teljesen felmérni a keletkezett természeti károk súlyosságát, de a maga részéről megígérheti, hogy „ez az ökológiai merénylet nem maradhat büntetlenül”.

Ezennel bejelentem, hogy kezdeményezem a közgyűlés előtt az aldebrői Tóth és Tóth borászat és minden termékük Eger összes rendezvényéről való kitiltását! Bojkottra szólítok fel velük szemben mindenkit és csak remélem, hogy az egri és Eger környéki borász társadalom is kitaszítja maguk közül ezt a társaságot!

– írta a polgármester.

Hozzátette: bízik a hatóságok teljes szigorában, de úgy gondolja, senki nem mehet el szó nélkül egy ilyen bűncselekmény mellett, ezért Eger ilyen cégek számára semmilyen marketing- vagy bevételszerzési lehetőséget nem biztosíthat.

Illegális gátat építettek

Mirkóczki Ádám az Index megkeresésére elmondta: jól ismeri a Tarnát és annak környékét. Máskor is voltak már nagyon súlyos aszályok, de ilyenre senki nem vetemedett – emelte ki a polgármester. Hozzátette:

Most konkrétan az történt, hogy Aldebrőtől déli irányba gyakorlatilag eltűnt a Tarna, mert ez a borászat – szerintem illegálisan – épített egy gátat, felduzzasztották, hogy könnyebb legyen nagyobb mennyiséget szivattyúzni, és lényegében elzárták.

Mint fogalmazott, komplett falvak, sok kilométeren át maradtak Tarna nélkül. Azzal kapcsolatban, hogy az ökológiai katasztrófa mekkora, csak a szakemberek tudják megbecsülni – tette hozzá. Elmondása szerint a vizet úgy szivattyúzták, hogy szűrő nélküli, nagy átmérőjű csövet használtak, ami azt jelenti, hogy „halat, békát, minden élőlényt ugyanúgy szippantottak ki”.

Engem különösebben nem érdekel az, hogy volt-e vízvételi engedélye, arra ugyanis szerintem semmilyen hatóság nem adott engedélyt, hogy gátat kell építeni, és a szivattyúzás alatti szakaszon el lehet tüntetni a folyót

– magyarázta lapunknak Mirkóczki Ádám, aki szerint mindenkinek meg kell tenni a drasztikus válaszlépéseket. Szerinte „az ilyen gátlástalan vállalkozásoknak semmi keresnivalója ebben a közösségben, és ha én azzal tudok ellenlépést tenni, hogy az egri rendezvényeken kitiltom a borászat termékeit és jelenlétét, akkor ezt fogom tenni”.

Legyen ez példa a jövőre vonatkozólag mindenkinek, hogy büntetlenül ilyen dolgokat nem lehet csinálni – fogalmazott a városvezető, aki értetlenkedve áll az előtt, hogy a Tarna mente polgármesterei miért nem tesznek hasonlóan. „Én helyettük is próbálok lépni” – mondta.

A polgármester általa kitiltani kívánt cégnek semmilyen kapcsolata sincs az egri Tóth Ferenc Pincészettel, akik ezt jelezték is a közösségi oldalukon, miután több negatív üzenetet és kommentet is kaptak az eset miatt.

Semmi sem bizonyított

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Oroján Sándortól, az egri Fidesz frakcióvezetőjétől. Szerinte egy olyan ügyben keverte a borvidéket rossz hírbe a polgármester, amiben semmi sem bizonyított. A kezdeményezése pedig eleve butaság, ami maximum jól hangzik, de nem megvalósítható – tette hozzá szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében a frakcióvezető.

A Fidesz-frakció természetesen elítél minden olyan cselekményt, amely a törvénnyel, a jogszabályokkal ellentétes. Amennyiben bebizonyosodik, hogy Tóth és Tóth hibát követett el, netán bűncselekményt, meg fogják kapni méltó büntetésüket, mert Magyarországon a hatóságok teszik a dolgukat

– emelte ki levelében a politikus. Hozzátette: az előre ítélkezés nem a politikusok, nem az Egri Közgyűlés, és nem is a polgármester feladata. „Vizsgálat zajlik, semmi sem bizonyított egyelőre, ilyen esetben »aljasnak« és »gátlástalannak« nevezni egy 30 éve működő vállalkozást, óriási felelőtlenség” – fogalmazott Oroján Sándor, aki kiemelte, hogy egy aldebrői borászatról beszélünk, a Tarna pedig Egertől 20 kilométerre van.

Nem egri vízfolyás, nem egri borászat. A polgármester vélhetően összekeverte az aldebrői Tóth és Tóth Pincészetet az egri Tóth Ferenc Pincészettel. Az a baj a tévedésével, hogy az egri borvidéknek árt

– vélekedett a fideszes képviselő, aki szerint „a polgármester jobban tenné, ha Eger ügyeivel foglalkozna, ahelyett, hogy a szomszédba megy olcsó politikai kommunikációért. A várost felveti a szemét, nincs, ki levágja a gazt, egy körforgalomban a füvet két hónapig nem nyírják, egy áprilisi lakossági bejelentésre megrendelt fametszést júliusig sem sikerült megcsinálni” – vélekedett.

A polgármester pedig cselekvés helyett a médiában pózol, és politikai botrányt kavar. Meggyőződésünk, hogy az efféle hangulatkeltés többet árt az Egri borvidéknek, mint amennyi népszerűséget termel a polgármesternek

– emelte ki levelében Oroján Sándor, aki szerint „sem a polgármesternek, sem a közgyűlésnek nincs joga a városból vagy akár csak a rendezvényekről bármely borászat termékeit kitiltani, még ha akarná sem”. „Ezt három év polgármesteri gyakorlattal Mirkóczki Ádám is igazán tudhatná” – vélekedett.

(Borítókép: Mirkóczki Ádám. Fotó: Kaszás Tamás / Index)